Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kongon demokraattisessa tasavallassa pelätään uutta tulivuorenpurkausta

Kongon demokraattisessa tasavallassa viranomaiset ovat määränneet osan Goman kaupungista evakuoitavaksi, kertoo uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja. Kymmeniätuhansia ihmisiä on määrätty evakkoon Nyiragongo-tulivuoren mahdollisen uuden purkauksen takia.

Afrikan aktiivisin tulivuori Nyiragongo alkoi purkautua myöhään lauantaina. Paikallisen armeijan edustajan mukaan uutta purkausta ei voida nyt sulkea pois laskuista ja se voi tapahtua erittäin pian ja ilman varoitusta. Hän kertoo viranomaisten järjestäneen evakuoitaville ihmisille kuljetuksia pois vaaravyöhykkeeltä.

– Ihmisten pitäisi ottaa mahdollisimman vähän tavaroita mukaan, jotta kaikki mahtuvat kyytiin, armeijan edustaja lisäsi.

YK:n mukaan ainakin 32 ihmistä on kuollut ja 5 000 ihmisen pelätään jääneen kodittomaksi tulivuoren lauantaisen purkauksen jäljiltä.

Järvenrantakaupunki Goma sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Nyiragongo-tulivuoresta. Kaupungissa asuu arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä.

Edellisen kerran 3  000 metriä korkea Nyiragongo purkaantui tammikuussa 2002, jolloin yli sata ihmistä sai surmansa. Vuonna 1977 tulivuoren purkauksessa kuoli yli 600 ihmistä.