Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tänään on kuntavaalien äänestyspäivä, tuhannet kokoontuivat juhlimaan Huuhkajien voittoa Helsingissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tänään äänestetään kuntien päättäjistä

Tänään on kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Vaalihuoneistot avautuvat aamuyhdeksältä ja sulkeutuvat iltakahdeksalta. Tänään voi äänestää vain siinä paikassa, joka on merkitty kotiin tulleeseen äänioikeusilmoitukseen. Ilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan äänestykseen.

Mikäli äänestyspaikalla on sen sulkeutuessa jonoa, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänioikeutetut äänestää.

Äänestettäessä on todistettava henkilöllisyys. Äänestyksessä suositellaan maskin tai kasvovisiirin käyttöä, mikäli terveydentila sen sallii. Maski voidaan pyytää poistamaan hetkeksi henkilöllisyyden varmentamiseksi. Äänestyspaikoilla noudatetaan turvavälisuosituksia ja muita koronaohjeistuksia.

Valtuustoihin pyrkii yli 35 000 ehdokasta.

Asiantuntija näkee Suomen hajanaisessa kyberpuolustuksessa Vastaamon kaltaisia aukkoja suurillekin iskuille

Suomen kyberpuolustus on hajanainen eikä lainsäädäntö mahdollista laajoihin iskuihin valmistautumista parhaimmalla mahdollisella tavalla, sanoo Jyväskylän yliopiston kyberuhkien opettaja, Viestikoelaitoksen ex-johtaja Martti J.Kari STT:lle.

Hänestä laajoihin kyberiskuihin on vaikea varautua, koska jokainen viranomainen vastaa omasta tontistaan. Esimerkiksi kaikkia yrityksiä ei ole velvoitettu ottamaan tietyntasoista tietoturvaa käyttöön. Siksi myös viime syksynä tapahtunut psykoterapiakeskus Vastaamon kaltainen tietomurto oli mahdollinen.

Kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen taas katsoo, että Suomi pystyy varautumaan laajamittaiseen kyberiskuun ja viranomaisten yhteistyö toimii hyvin.

Korona-aika on saanut matkailuautojen myynnin ja vuokrauksen kukoistamaan

Matkailuautojen ostaminen ja vuokraus on lisääntynyt merkittävästi korona-aikana. Myös matkailuautoja käyttävien suomalaisten joukko on monipuolistunut: karavaanareissa on nyt entistä enemmän lapsiperheitä ja nuorempia aikuisia, kerrotaan SF-Caravan-yhdistyksestä.

Matkailuautoilun suosio oli nousussa jo ennen pandemiaa. Yhdistyksessä uskotaan, että ihmiset arvostavat entistä enemmän vapaata ja aikataulutonta matkailua.

Helsingissä tuhansia kerääntyi juhlimaan Huuhkajien voittoa Kauppatorille

Helsingissä tuhansia juhlijoita kokoontui Havis Amanda -suihkulähteen ympäristöön Kauppatorille ja Esplanadin puistoon Suomen voittoisan jalkapallo-ottelun jälkeen, Helsingin poliisi kertoo STT:lle puhelimitse. Aamuyöstä paikalla oli yhä satoja ihmisiä.

Helsingin poliisin tviitin mukana poliisi oli paikalla valvomassa, että juhliminen sujuisi turvallisesti.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue voitti Tanskan 1–0 EM-avausottelussaan. Ottelu on noussut kansainvälisiin otsikoihin, sillä tanskalaispelaaja Christian Eriksen tuupertui pelin aikana kentälle. Peli keskeytettiin Eriksenin tilan takia.

Pelastuslaitos: Turvetuotantoalueen paloa Suonenjoella sammutetaan vielä päiviä

Suonenjoella Isonevan turvatuotantoalueen laajan palon sammutus tulee jatkumaan useita päiviä, Pohjois-Savon pelastuslaitos kertoi yöllä tiedotteessa. Palo syttyi lauantaina puoliltapäivin.

Paloalueen koko on pelastuslaitoksen mukaan noin 60 hehtaaria. Paloalue on saatu rajattua.

Sammutustöissä on 15 pelastuslaitoksen yksikköä sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Laajassa palossa syntyi niin runsaasti savua, että se vaikeutti lauantaina palomiesten sammutustyötä.

Savuhaittaa voi alueelta kantautua pidemmällekin tuulten mukana, pelastuslaitos varoittaa.

Britanniassa G7-maiden huippukokouksen viimeisenä päivänä esitellään pandemioita koskeva julkilausuma

Rikkaiden teollisuusmaiden G7-kokous Britannian Carbis Bayssa päättyy tänään. Viimeisenä kokouspäivänä on määrä muun muassa esitellä julkilausuma, jolla pyritään estämään uusien pandemioiden syntyminen.

Carbis Bayn julistus sisältää sitoumuksia, joihin kuuluvat muun muassa rokotteiden ja hoitokeinojen kehittämis- ja tutkimusaikataulun lyhentäminen sekä globaalin valvonnan parantaminen.

Eilen maat julkistivat suunnitelman köyhimpien maiden infrastruktuurihankkeiden rahoittamiseksi. Suunnitelman on tarkoitus olla vastaveto Kiinan Uusi silkkitie -hankkeelle. (Lähde: AFP)

Paikka Bezosin avaruuslennolle meni kaupaksi 28 miljoonalla dollarilla

Huutokaupassa ollut paikka miljardööri Jeff Bezosin Blue Origin -avaruusteknologiayhtiön ensimmäiselle miehitetylle avaruuslennolle on mennyt kaupaksi 28 miljoonalla dollarilla eli noin 23 miljoonalla eurolla.

Huutokaupan voittajan nimeä ei kerrottu julkisuuteen, mutta se on määrä julkistaa lähiviikkoina. Huutokaupassa oli mukana parikymmentä tarjoajaa.

Yhtiön New Shepard -avaruuskapselin on määrä tehdä noin kymmenminuuttinen matka avaruuden rajalle 20. heinäkuuta. Matkasta neljä minuuttia vietetään maan ilmakehän ja avaruuden erottavan Karmanin rajan yläpuolella.

Jeff Bezos on aiemmin kertonut, että myös hän ja hänen veljensä osallistuvat lennolle. (Lähde: AFP)

Tanskan maajoukkuelääkäri: Saimme Christianin takaisin

Tanskan jalkapallomaajoukkueen lääkäri Morten Boesen kertoo, että Suomea vastaan pelatussa miesten EM-ottelussa lyyhistyneelle Christian Eriksenille annettiin stadionilla sydänhierontaa.

Lääkäri sanoo, että lyyhistymisen jälkeen Eriksen hengitti ja hänen pulssinsa tuntui. Tilanne paheni kuitenkin nopeasti. Boesen toteaa, että Eriksen "saatiin takaisin".

Eilisiltana kerrottiin, että Eriksenin tila on vakaa ja että hän on tajuissaan. (Lähde: Ritzau)