Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Haiti pyytää YK:lta ja Yhdysvalloilta joukkoja satamien ja lentokentän turvaamiseksi

Karibialla sijaitseva Haiti on pyytänyt Yhdysvalloilta ja YK:lta joukkoja satamien, lentokentän ja muiden strategisesti merkittävien paikkojen turvaamiseksi. Asiasta kertoi hallinnon ministeri perjantaina paikallista aikaa.

Yhdysvalloista vahvistettiin tieto pyynnöstä. Maalla ei eri lähteiden mukaan kuitenkaan ole aikeita lähettää sotilaita Haitiin "tässä vaiheessa".

Yhdysvallat on jo aiemmin sanonut, että se on lähettämässä liittovaltion poliisista eli FBI:sta apua Haitiin mahdollisimman pian.

YK ei uutistoimisto AFP:n mukaan välittömästi kommentoinut avunpyyntöä. YK:n diplomaatti on aiemmin antanut ymmärtää, että Haitin toiveiden toteuttamiseen tarvitaan turvallisuusneuvoston päätöslauselma.

Haitin presidentti Jovenel Moise salamurhattiin tällä viikolla.

"Valmistauduin huonoihin päiviin"

Vuodesta 2017 vallassa olleen presidentin salamurha on suistanut köyhän ja väkivaltaisuuksista kärsivän maan kaaokseen. Maalla ei ole tällä hetkellä presidenttiä tai toimivaa parlamenttia.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoittaa, että salamurhan jälkeen pääkaupunki Port-au-Princen kadut tyhjenivät. Perjantaina ihmiset palasivat kaduille ostamaan tarpeellisia asioita ja täydentämään ruokavarastojaan.

– En tiedä, mitä tapahtuu huomenna tai sen jälkeen. (...) Valmistaudun edessä oleviin huonoihin päiviin, kaupungissa asuva Marjory sanoi AFP:lle.

Myöhään perjantaina maan senaatti äänesti päätöslauselmasta, jolla senaattori Joseph Lambertista oli määrä tehdä väliaikainen presidentti. Senaatti hyväksyi ilmoituksen, mutta se ei kuitenkaan ole sitova.

Haiti oli keskellä institutionaalista kriisiä jo ennen murhaa. Moise ei ollut järjestänyt vaaleja sen jälkeen kun hän tuli valtaan.

"Ulkomaalaiset tulivat maahamme tekemään rikoksen"

Poliisi kertoi aiemmin, että presidentin salamurhaan osallistui 28 ihmistä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaikkiaan 15 kolumbialaista sekä kaksi yhdysvaltalaista, joilla on haitilaiset sukujuuret. Lisäksi poliisipäällikkö Leon Charles kertoi kolmen kolumbialaisen saaneen surmansa ja kahdeksan olevan vielä karkuteillä.

– Ulkomaalaiset tulivat maahamme tekemään rikoksen. Me haitilaiset olemme kauhistuneita, Port-au-Princen anonyyminä pysyvä asukas sanoi AFP:lle.

– Meidän täytyy saada tietää, kuka on tämän takana.

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kertoneet epäiltyjen mahdollisista motiiveista.