Suomalaisten puhelimiin tulvii ikävän yllätyksen sisältäviä huijausviestejä – toimi näin, jos asensit haittaohjelman

Suomalaisten matkapuhelimiin tulvii taas huijaustekstiviestejä, jotka sisältävät linkin haittaohjelmaan. Viestin linkkiä ei tule missään nimessä avata, tiedottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Huijausviesti toimii niin, että henkilö saa tekstiviestin, jossa kerrotaan hänelle saapuneesta vastaajaviestistä. Huijausviestin linkkiä ei tule avata. Linkki voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin, virasto muistuttaa.

Traficom kertoo sen kyberturvallisuuskeskuksen julkaisseen 4.6. vakavan varoituksen tekstiviestitse leviävästä FluBot-haittaohjelmasta. Android alustalla leviävää ohjelmaa levitettiin erittäin aggressiivisesti kesäkuun alussa, mutta ilmoitusmäärien vähentyessä varoitus poistettiin. Nyt ilmoitusmäärät ovat lähteneet kasvuun ja varoitus aktivoidaan uudelleen.

Haittaohjelmien tavoitteena on esimerkiksi varastaa saastuneelta laitteelta tietoja ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Haittaohjelma voi varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja.

Käyttäjän on vaikea havaita haittaohjelmatartuntaa. Traficom kehottaakin ottamaan varmuuskopioinnin käyttöön. Se auttaa tarvittaessa palauttamaan tärkeät henkilökohtaiset tiedostot, esimerkiksi valokuvat.

FluBot

Toimi näin, jos latasit haittaohjelman

Palauta laite tehdasasetuksille.

Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.

Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.

Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.

Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähettämällä tekstiviestejä.

Lähde: Traficom

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut