Lintilä: Hallitus näytti vihreää valoa koronapassille

Asiasta kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hallituksen neuvottelun jälkeen. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Työryhmä / STT

Hallitus on antanut vihreää valoa koronapassin kehittämiselle. Asiasta kertoivat useat ministerit hallituksen neuvottelun jälkeen torstaina iltapäivällä.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tietoa siitä, milloin passi voitaisiin mahdollisesti saada käyttöön. Seuraavaksi asiaa lähdetään valmistelemaan usean ministeriön yhteistyönä.

Koronapassilla on eri maissa mahdollistettu tapahtumien järjestäminen joko koronataudin sairastaneille, täysin rokotetuille tai negatiivisen testituloksen saaneille.

– Tietenkin valmistelutyötä pitää tehdä ja paljon on vielä avoimia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia, joten tässä vaiheessa on vielä mahdotonta luvata, että passi tulee tai milloin se tulee, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus oli linjauksessa "erittäin yhtenäinen".

Teattereille tarvitaan "pikaisesti vastauksia"

Hallitus keskusteli torstain neuvottelussaan myös epidemianhoitoon Suomessa käytetyn hybridistrategian päivittämisestä.

– Hallituksen lähtökohtana on, että strategiaa päivitetään ajatuksella, miten pitäisimme yhteiskuntaa auki tulevana syksyn aikana, Marin sanoi.

Päivityksen valmistelu on Marinin mukaan yhä kesken. Tavoitteena on hänen mukaansa päättää päivityksestä ensi viikolla.

Hallitus keskusteli Marinin mukaan myös tapahtumatoiminnasta. Hänen mukaansa tarvitaan "pikaisesti vastauksia" teattereille asetettuun vaatimukseen kahden metrin turvavälistä, joka käytännössä rajoittaa voimakkaasti yleisömääriä.

– Tämän osalta keskustelimme vielä siitä, että saisimme paljon nopeammin välineitä kentälle niin, että olisi mahdollista yhteiskuntaa edelleen pitää auki, hän sanoi.

Lisäksi hallitus keskusteli koulujen alkamisesta. Marinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö käy keskusteluja korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa tapahtumien järjestämisestä tartuntaryppäiden estämiseksi.

"Samalla pitää olla realisti"

Hallitus palasi torstaina koronaneuvotteluihin Helsingin Säätytalolle usean viikon tauon jälkeen. Marinin mukaan hallitus on kuitenkin koko kesän tarkkaillut tilannetta viikoittain, vaikka ministereitä onkin ollut lomalla.

Pääministeri ei aiemmin kertonut uskovansa, että hallituksen sisällä olisi jakolinjaa koronapassista. Hänen omasta mielestäänkin passi tulee entistä käyttökelpoisemmaksi nyt, kun rokotukset edistyvät.

– Samalla pitää olla realisti ja huomioida se, että nämä eivät ole helppoja kysymyksiä. Näihin liittyy perusoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja käytännöllisiä haasteita myös. Kaikki asiat eivät tapahdu heti, mutta valmistelutyötä tehdään, Marin kertoi.

Marinin mukaan hallitus käsittelee tilannekatsauksen yhteydessä myös hybridistrategian päivittämistä, mutta siitä päätetään ensi viikolla.

– Luvassa ei ole mitään uusia nykyisen lainsäädännön ulkopuolella olevia päätöksiä, esimerkiksi uusia sulkuja, ei ole suunnitteilla, Marin tähdensi.

Hän myös sanoi, että koronarokotuksia ei toistaiseksi olla laajentamassa alle 12-vuotiaisiin ennen kuin asiasta on riittävästi tutkimustietoa.

Keskustalaiset lämpimiä koronapassille

Keskustalaiset tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja valtiovarainministeri Annika Saarikko puhuivat sisään tullessaan lämpimästi koronapassin puolesta.

– Se on vaihtoehto rajoitusten Suomelle. Se mahdollistaa asioiden avaamisen, mutta turvallisesti, hallitusti ja tauti kurissa pitäen. Tätä keskusta on kannattanut, Saarikko sanoi.

Hän sanoi toivovansa, ettei asiaan liity jakolinjoja hallituksen sisällä, vaikka pääministeri on tuonut esiin passiin liittyviä hankalia kysymyksiä.

– Ei kukaan ole väittänytkään, että perusoikeuksien tai käytännön järjestelyjen kannalta se olisi erityisen helppo. Mutta mieluummin etsitään ratkaisuja kuin ongelmia, Saarikko sanoi.

Kurvisen mielestä Suomen pitäisi päästä myös pikatestaamiseen, jota käytetään jo muualla Euroopassa ja maailmalla.

– Kun käy ketterän, nopean testin ottamassa, niin sitten pääsee festareille tai teatteriin ja seuraamaan vaikkapa pudotuspelejä urheilussa.

Marinin mukaan pikatestit ovat yksi keino työkalupakissa, kuten myös muut testit.

– Testaus on ollut keskeinen osa strategiaa koko ajan, Marin sanoi.

Opettajien kannattaa selvittää mahdollisuutta kiirehtiä toista rokotustaan

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo ymmärtävänsä Opettajien ammattijärjestön (OAJ) toivetta opettajien rokottamisen kiirehtimisestä, jotta koronavirus ei leviäisi kouluissa lukuvuoden alkaessa.

Anderssonin mukaan rokotusjärjestys on se, miten on aiemmin päätetty, mutta opettajien kannattaa selvittää omasta kunnastaan mahdollisuutta aikaistaa toisen rokotteen saamista. Toisena vaihtoehtona hän nostaa esiin ilmoittautumisen ylijäämärokotteen ottajaksi.

– Jos päivän aikana jää rokotteita käyttämättä, ilmoittautumalla jonoon voi mahdollisesti saada tehosteen aikaisemmin.

– Nämä ovat terveiseni opettajille, Andersson sanoi.

Hallitus päätti torstaina sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin.

Aiemmin voimassa olleessa asetuksessa nuorin rokotettava ryhmä oli 16–29-vuotiaat. Nyt tehdyn päätöksen myötä myös 12–15-vuotiailla on mahdollisuus vapaaehtoiseen koronarokotukseen. Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.

Kommentoi

Palvelut