Hyvä sää ja lentokoneet houkuttelivat väkeä Kaivopuistoon koronasta huolimatta

Kuulosuojaimet ovat kokeneen lentonäytöskävijän vakiovaruste, mutta Kaivari 21 -tapahtumassa Helsingissä järjestäjät joutuivat muistuttamaan yleisöä myös maskeista, turvaväleistä ja tungoksen välttämisestä. Edellisen kerran vuonna 2017 yli satatuhatta kävijää houkutellut tapahtuma siirettiin kesäkuun alusta elokuulle koronatilanteen takia.

Korona osoitti kuitenkin jälleen kerran arvaamattomuutensa: alkuperäisenä näytöspäivänä 11. kesäkuuta tartuntoja kirjattiin THL:n mukaan Suomessa vain 70 kappaletta, nyt perjantaina reilusti yli 700.

– Jälkikäteen voi viisastella, että silloin taisi olla koko maassa uudet tautitapaukset lähes minimissä, mutta onhan tässä rokotusaste noussut sen jälkeen. Se on aika isokin plussa tässä, kommentoi Kaivari 21:n tapahtumajohtaja Markku Kyyrönen STT:lle ennen tapahtuman alkua.

Hän ennusti väkeä tulevan hyvässä säässä paikalle paljon, ja loppuiltapäivästä ennustus näytti pitävän kutinsa. DC-3:n ja muiden vanhemman ikäluokan koneiden jo pöristessä ensimmäisenä esiintyjinä taivaalla väkeä virtasi Kaivopuistoon katkeamattomana virtana.

Tapahtumajohtajan toiveena oli etukäteen, etteivät kaikki ihmiset pakkautuisi Kaivopuistoon. Lentonäytöksessä kun on se etu, että sen näkee ja kuulee kauas.

– Esiintymislavan eteen ei ole tarvetta mennä, kun esiintymislava on taivaalla, Kyyrönen tiivisti.

Järjestyksenvalvojien avulla yleisöä pyrittiin hänen mukaansa ohjaamaan väljemmin vyöhykkeisiin, ettei pahoja ruuhkautumisia syntyisi. Lisäksi esimerkiksi maanäyttelyn näyttelytelttoihin pääsyä valvottiin eikä sisään ollut käytännössä asiaa kuin maski kasvoilla.

Hävittäjän ohjaamoon pääsi maassa

Perjantai-illan kenties odotetuinta – ja varmasti äänekkäintä – antia edustivat modernit hävittäjäkoneet. Ilmavoimien Hornetin lisäksi ohjelmassa olivat Suomen seuraavaksi hävittäjäksi tarjolla olevien Saab Gripen E:n, ranskalaisen Dassault Rafalen sekä Eurofighter Typhoonin esitykset.

HX-hävittäjäehdokkaat järjestivät torstaina medialle todellisen tiedotusmaratonin, vaikkei varsinaisia neuvotteluja enää käydä ennen loppuvuoden hankintapäätöstä. Eurofighterin väki palasi teemaan vielä perjantaina tuoden paikalle muun muassa Britannian puolustushankinnoista vastaavan ministerin Jeremy Quinin.

– Suomi on vienyt läpi äärimmäisen ammattimaista hankintaprosessia, ja olen vakuuttunut, että saatte juuri sellaisen vastauksen, joka on sopiva teille. Todella toivon, että se on Eurofighter, Quin sanoi.

Eurofighterin yhteiseurooppalaisuutta alleviivattiin vielä illalla Britannian RAF:n ja Saksan Luftwaffen Typhooneiden yhteisellä ohilennolla. Ohilennolle oli Virosta käsin saapumassa myös Italian ilmavoimien F-35A-hävittäjä, sekin yksi Suomen kilpailun ehdokkaista.

Kolmesta hävittäjästä oli maanäyttelyssä myös luonnollisen kokoiset mallit, joiden ohjaamoon istuminen vaati asettumista melko pitkien jonojen jatkoksi.

Hyvän sään koreografia

Vanhemmasta kalustosta ilmassa nähtiin muun muassa ruotsalainen harvinaisuus, B17-pommikone "Blå Johan", joka on ensimmäinen Saabin koskaan valmistama sotilaslentokonemalli. Se lensi ensilentonsa jo vuonna 1940.

Näytöksen pääesiintyjäksi oli kuitenkin nimetty Ranskan ilma- ja avaruusvoimien kuuluisa taitolentoryhmä Patrouille de France. Kahdeksan Alpha Jet -hävittäjää vetivät savuvanoja Helsingin taivaalle Ranskan trikolorin väreissä jo harjoituksessa torstai-iltana.

Ryhmään kuuluva everstiluutnantti Renaud Quirin kertoi Patrouillen laativan joka vuodelle uuden esityskoreografian, josta on olemassa hieman erilaiset versiot hyvälle ja huonolle säälle – sekä kolmaskin vaihtoehto, jos ilmat ovat vähän siltä väliltä.

– Tänään lennetään hyvän sään mukaisesti, hän kertoi ennen esiintymistä ja kehui samalla näytöspaikan kauniita maisemia.

Quirin itse ei noussut perjantaina taivaalle, vaan hänen roolinsa oli selostaa näytöstä sekä kertoa taitolentoryhmän tehtävästä.

– Olemme Ranskan lähettiläitä, hän tiivisti STT:lle.

Kaksipäiväinen Kaivari 21 on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös tänä vuonna. Maanäyttely on avoinna myös lauantaina kello 10–18.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut