Afganistanista evakuoidaan enintään 130 Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa ollutta ihmistä perheineen – heille myönnetään oleskelulupa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tänään tiedotustilaisuuden Afganistanin ajankohtaisesta tilanteesta. AFP / LEHTIKUVA

Antti Autio, Eetu Halonen / STT

Suomi evakuoi Afganistanista yhteensä enintään 130 Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa ollutta perheineen, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tänään tiedotustilaisuudessa. Heille myönnetään Suomessa oleskelulupa.

Perheillä tarkoitetaan Suomeen tuotavien ihmisten kanssa samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä ja täysi-ikäisiä naimattomia lapsia.

Valtioneuvosto päätti asiasta tänään Afganistanin nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi ylimääräisessä istunnossaan.

Päätös on valmisteltu nopealla aikataululla sisä- ja ulkoministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön välisenä viranomaisyhteistyönä muita viranomaisia konsultoiden. Valtioneuvoston päätöksen hyväksymisprosessia nopeutettiin.

Evakuoitaviin kuuluu enintään 40 Suomen paikalta palkkaamaa Kabulin-edustuston nykyistä työntekijää ja enintään 10 Suomen Kabulin-edustuston kanssa työsuhteessa tänä vuonna ollutta työntekijää. Suomi voi myös ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin-edustustoon palkattua henkilöä tai EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden kenttätoimiston henkilöä. Sama koskee enintään 30:tä Naton RS-kriisinhallintaoperaation palveluksessa Afganistanissa ollutta ihmistä.

Aikataulu ei ole vielä selvillä

Evakuoitavien siirtäminen Suomeen toteutetaan valtion järjestämällä tilauslennolla. Arvioidut kustannukset ovat noin 700 000 euroa. Kustannukset saattavat kasvaa turvallisuustilanteen heiketessä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan evakuoinnin tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä.

– Selvitämme erilaisia logistisia vaihtoehtoja. Etsimme suoraa lentoyhteyttä Afganistanista Suomeen. Kaupalliselta puolelta tällaista ei varmaankaan saada, joten operaatiossa tullaan todennäköisesti käyttämään charter-konetta (tilauslentoa), Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, kuinka monessa erässä evakuoitavat afganistanilaiset Suomeen tulevat. Ylipäätään operaation aikataulu on sidoksissa Suomen Kabulin-lähetystön toimintamahdollisuuksiin maassa.

– Jos tilanne heikkenee ja edustusto ei pysty enää toimimaan, siellä työskentelevien ihmisten tilanne käy äkkiä hyvin hankalaksi, Haavisto toteaa.

Tällä hetkellä Suomen lähetystö on Kabulissa normaalisti auki, mutta tilannetta arvioidaan Haaviston mukaan päivittäin. Afganistanin hallitus toimii niin ikään yhä Kabulissa, samoin muiden maiden suurlähetystöt.

Monet ihmiset huolissaan turvallisuudestaan

Haavisto korostaa, että monet ihmiset ovat hyvin huolissaan omasta turvallisuudestaan Afganistanissa, koska Taleban on edennyt Afganistanissa hyvin nopeasti.

Hänen mukaansa Suomella ei ole entuudestaan mekanismia, jota voitaisiin suoraan soveltaa Afganistanin tilanteeseen.

– Toivomme, että neuvottelut Dohassa Qatarissa johtaisivat tulokseen, jossa saataisiin väkivallaton ratkaisu tilanteeseen, Haavisto painottaa.

Hän kertoo, että Suomen ensimmäinen prioriteetti on oman diplomaattisen henkilökunnan turvallisuus Kabulissa.

– Olemme pitkään toimineet Afganistanin kumppanina ja toivoneet tässäkin tilanteessa rauhanomaisen ratkaisun saamista, Haavisto sanoo.

Suomi on tukenut muun muassa naisten ja tyttöjen asemaa maassa. Haaviston mukaan heidän tilanteensa herättää suurta huolta Talebanin hallitsemilla alueilla.

Taleban edennyt jo lähelle Kabulia

Äärijärjestö Taleban etenee ja ottaa haltuunsa yhä enemmän alueita. Viime yönä kerrottiin, että se on valloittanut maan toiseksi suurimman kaupungin, strategisesti merkittävän Kandaharin. Se sijaitsee maan eteläosassa. Afganistanin hallituksen hallussa on suurimmista kaupungeista enää vain pääkaupunki Kabul.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Taleban on saanut haltuunsa Afganistanin pääkaupungin Kabulin eteläpuolella sijaitsevan Logarin maakunnan pääkaupungin. Kaupunki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kabulista. Kaupungin haltuun saamisen on arvioitu avaavan äärijärjestölle tien Kabuliin.

Naton pääsihteeri lupaa diplomaattista tukea Afganistanin hallinnolle

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Nato-maiden siviilidiplomaatit pysyvät läsnä Afganistanissa tukemassa maan hallintoa ja turvallisuusjoukkoja.

Stoltenberg lisää, että Naton henkilökunnan turvallisuus on tärkeää ja Nato aikoo seurata tilannetta.

Nato-maiden lähettiläät kokoontuivat tänään Brysselissä hätäkokoukseen Afganistanin heikkenevän tilanteen takia.

Keskiviikkona uutisoitiin, että Suomi valmistautuu evakuoimaan Afganistanista kymmeniä paikallisia asukkaita, jotka ovat työskennelleet tai tehneet palveluksia Suomen valtiolle.

Ulkoministeri Haavisto kertoi tuolloin, että Suomi selvittää, ketkä Suomelle työskennelleistä ovat joutuneet tai joutumassa Afganistanissa uhan alle.

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut