Taleban julisti perustaneensa Afganistanin islamilaiseksi emiraatiksi nimeämänsä valtion

Taleban-liike on julistanut perustaneensa Afganistanin islamilaisen emiraatin. Valtion perustamisesta ilmoitti Talebanin virallinen tiedottaja Zabihullah Mujahid Twitter-viestissä , uutisoi venäläinen televisiokanava RT .

Taleban ilmoitti emiraatin perustamisesta neljä päivää sen jälkeen, kun se oli vallannut pääkaupunki Kabulin länsimaiden tukemalta Afganistanin hallitukselta.

RT:n mukaan Mujahid totesi myös, että Afganistanin islamilainen emiraatti perustettiin 102 vuotta sen jälkeen, kun Britannia luopui maan hallinnasta.

Taleban käytti samaa nimeä, Afganistanin islamilainen emiraatti, jo vuosina 1996–2001. Tuolloin Taleban ei kuitenkaan hallinnut koko Afganistania, eikä sen hallinto ollut minkään kansainvälisen järjestön tunnustama.

Mielenosoitukset ääriliikettä vastaan jatkuvat

Samaan aikaan eri puolilla maata Talebania vastustavat afganistanilaiset ovat osoittaneet mieltään ja heiluttaneet ilmassa Afganistanin lippua itsenäisyyspäivän kunniaksi. Taleban on korvannut Afganistanin valtion lipun omalla lipullaan.

Tapauksia ovat nähneet kansainvälisten median toimittajat, ja videoita on jaettu myös sosiaalisessa mediassa.

Silminnäkijöiden mukaan itäisessä Asadabadin kaupungissa mielenosoittajia olisi kuollut talebanien ampumina. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös itäisessä Kunarin kaupungissa ammuskeltiin.

Keskiviikkona Afganistanin lippua heilutettiin Kabulin itäpuolella sijaitsevassa Jalalabadin kaupungissa, jossa talebanit ampuivat mielenosoittajia kohti. Mediatietojen mukaan ainakin kolme ihmistä kuoli.

Koillis-Afganistanissa on myös muodostumassa aseistautunutta vastarintaa. Washington Postissa kuuluisan Talebania vastustavan taisteilijan poika Ahmad Massoud kertoo, että taistelijat ovat valmiita Talebania vastaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi torstaina raporteista, joiden mukaan vastarinta on muodostumassa Afganistanin varapresidentin Amrullah Salehin ja Massoudin johdolla.

– Taleban ei hallitse koko Afganistanin aluetta, Lavrov sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Taleban ei pääse käsiksi Afganistanin hallinnon ulkomaisiin rahahanoihin

Vallan kaapannut Taleban ei toistaiseksi pääse käsiksi maan hallinnon ulkomaisiin rahavarantoihin. Lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on toistaiseksi kieltäytynyt auttamasta talebaneja. Luottoa kriisiytyneille valtioille tarjoavan IMF:n mukaan Afganistan ei toistaiseksi saa siltä apua, koska talebanhallinnon tunnustamisesta ei ole vielä kansainvälistä konsensusta.

Afganistanin keskuspankilla on noin 9 miljardin dollarin käteisreservit, josta valtaosa on ulkomaisilla tileillä talebanien ulottumattomissa. Yhdysvaltain keskuspankilla on hallussaan 7 miljardin summa Afganistanin rahaa, josta noin 1,2 miljardia kultana.

– Mitään keskuspankin rahavarannoista joita Afganistanilla on Yhdysvalloissa ei tulla avaamaan Talebanin käyttöön, kertoi yhdysvaltalainen viranomaislähde AFP:lle.

Yhdysvaltain hallinto kertoi jo tiistaina jäädyttäneensä Afganistanin rahavarat Yhdysvalloissa, kertoi muun muassa Washington Post .

Afganistanista on kantautunut tietoja, joiden mukaan talebanit ovat kuulustelleet maan keskuspankin työntekijöitä yrittäessään selvittää, missä rahavarannot ovat.

– Jos nämä tiedot pitävät paikkansa, on selvää että (talebanien) on kiireellisesti hankittava riveihinsä taloustieteilijä, totesi Twitterissä maasta paennut Afganistanin keskuspankin johtaja Ajmal Ahmady, joka korosti pankin rahavarantojen olevan täysin turvassa talebaneilta.

IMF:n sisarjärjestöllä Maailmanpankilla oli Afganistanissa käynnissä yli 20 kehityshanketta, joiden jatko on epäselvä järjestön evakuoidessa henkilökuntaansa maasta. Maailmanpankki oli tukenut Afganistania yli 5 miljardilla dollarilla vuodesta 2002 lähtien.

Myös rahansiirtopalvelu Western Union ilmoitti keskiviikkona katkaisevansa rahaliikenteensä Afganistaniin, mikä vie paikallisilta tärkeän käteisen lähteen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut