Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen itärannikolle iskenyt trooppinen myrsky jäi pelättyä heikommaksi – siitä huolimatta alueella tulvia ja laajoja sähkökatkoja

Yhdysvaltain koilliskulmassa Rhode Islandissa maihin iskenyt Henri-myrsky on aiheuttanut tulvia ja laajoja sähkökatkoja ja lentojen peruuntumisia. Päivän kääntyessä kohti iltaa sähköt olivat poikki lähes 135 000 ihmiseltä New Jerseystä Maineen ulottuvalla alueella, New York Times kertoi.

Vain tunteja ennen mantereelle osumistaan kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) oli ilmoittanut, että Henri oli laantunut hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi. Se olisi ollut ensimmäinen hurrikaani Uuden-Englannin alueella 30 vuoteen.

Uuden-Englannin alueeseen lukeutuvat osavaltiot Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ja Vermont.

Rhode Islandin kuvernööri Dan McKee kertoi, että myrsky aiheutti paikoin suurta tulvimista. Myrskyn voima herätti kuitenkin toiveita siitä, että Henristä voitaisiin selvitä suuremmitta vahingoitta. Myrskytuulet jäivät pelättyä heikommiksi, alle 30 metriin sekunnissa.

– Väistimme luodin, Rhode Islandin asukas James Kiker sanoi AFP:lle ja luonnehti myrskyvahinkoja olosuhteisiin nähden pieniksi.

New Yorkissa ennätykselliset sateet

Henrin uskottiin myös osuvan myös New Yorkiin, etenkin Long Islandiin. Alueen asukkaat saattoivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, kun myrskyn keskus kiersi alueen.

New York kuitenkin sai osansa myrskystä jo lauantaina, kun kaupungissa koettiin ennätyksellisiä sateita. Kaupungin keskuspuiston säähavaintoasemalla mitattiin kello 22:n ja 23:n välillä noin viisi senttimetriä sadetta, mikä teki tunnista New Yorkin mittaushistorian vetisimmän. Myös koko vuorokauden sademääräennätys meni rikki, ja sademääräksi kirjattiin yli 11 senttimetriä.

NHC:n mukaan trooppinen myrsky tuo rankkasateita, kovia tuulia ja tulvia etenkin rannikkoalueille vielä maanantain aikana. Myrskyrintaman liikkeet hidastuvat ja sen voima hiipuu sisämaahan mennessään.

Maanantain aikana heikentyneen myrskyrintaman ennustetaan kääntyvän takaisin kohti Atlanttia, jonne se pääsee todennäköisesti tiistain aikana.