Ulkoministeri Haavisto: Suomi saanut lähes puolet Afganistanista evakuoitavista turvaan

Suomi on saanut evakuoitua Afganistanista yhteensä noin 110 ihmistä, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto kertoi asiasta ulkoministeriön, Puolustusvoimien ja maahanmuuttoviraston (Migri) yhteisessä tiedotustilaisuudessa sunnuntaina alkuillasta.

Haaviston mukaan sunnuntaina on evakuoitu yli 50 ihmisen ryhmä, jossa on mukana useita Suomen suurlähetystön entisiä tai nykyisiä afganistanilaisia työntekijöitä. Tätä ennen evakuoituja oli noin 60.

– Hätäavun tarpeessa oman ilmoituksensa mukaan olevista Suomen kansalaisista ja Suomessa pysyvästi asuvista ulkomaalaisista on nyt saatu lähes puolet turvaan, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan ulkoministeriön virkamiesjoukon toimintakyky Kabulissa moninkertaistui lauantaina sen saatua avuksi Puolustusvoimien suojausjoukon. Haaviston mukaan suojausjoukolla on ollut keskeinen vaikutus siihen, että Suomen evakuoimien ihmisten määrä lähes kaksinkertaistui sunnuntain aikana.

– Tulos ei olisi ollut mahdollinen ilman näitä suojausjoukkoja, ministeri sanoi.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Kari Nisula arvioi tehostunutta toimintaa muun muassa sillä, että sotilasjoukon yhteydenpito eri maiden joukkojen johtoportaiden kanssa on sujuvampaa.

– Lisäksi yksinkertaisesti, kun sinne laitetaan käsipareja lisää, onhan siellä enemmän henkilöitä tekemässä, ohjaamassa, opastamassa, jolloin kyllä toiminta on varmasti tehokkaampaa, kun olosuhteet sen mahdollistavat, Nisula sanoi.

Yhteensä 240 evakuoitavaa

Suomi pyrkii evakuoimaan ääriliike Talebanin valtaamasta Afganistanista yhteensä 240 ihmistä.

Heistä noin 70 on Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa. Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Puolustusvoimien suojausjoukon lisäksi Suomi on lähettänyt evakuointeja hoitamaan viisi ulkoministeriön virkamiestä. Haavisto on korostanut, että Suomi pyrkii tekemään evakuointeja mahdollisimman nopeasti. Yhdysvallat on ilmaissut, että sen turvaamisoperaatio kentällä olisi päättymässä kuun lopussa, mahdollisesti jo sitä ennen.

Puolustusvoimien suojausjoukko Kabulissa koottu muun muassa Maavoimista, Ilmavoimista ja useista esikunnista

Puolustusvoimat on valinnut Afganistanin pääkaupunki Kabuliin lähetetyn henkilöstön asiantuntemus edellä, luonnehtii Nisula.

Nisulan mukaan vaativissa tehtävissä käytetään tarvittaessa myös Puolustusvoimien erikoisjoukkojen henkilöstöä. Hän kuitenkin lisäsi ulkoministeriön kanssa yhdessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että kyse on laajemmasta kokonaisuudesta.

Nisulan mukaan suojausjoukkoon ja sen tukemiseen tarvittaviin osiin käytetään Puolustusvoimien henkilökuntaa Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikan ja johtamisjärjestelmän henkilöstöä sekä suomalaista henkilöstöä koti- ja ulkomaisista esikunnista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut