Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verojen maksuun voi hakea lisäaikaa lievennetyillä ehdoilla vielä viikon – hakemuksia tehty 22 000

Yritykset ja henkilöasiakkaat voivat hakea lisäaikaa verojensa maksuun helpotetuilla ehdoilla vielä elokuun loppuun saakka, Verohallinto kertoo.

Järjestelyllä on tarkoitus auttaa erityisesti yrityksiä ja yrittäjiä, jotka ovat koronatilanteen vuoksi ajautuneet maksuvaikeuksiin.

Verohallinto kertoo käsitelleensä kesän aikana 22 000 hakemusta helpotettuun maksujärjestelyyn. Hakemuksista noin puolet on tullut yrityksiltä.

– Loppukesästä helpotettu maksujärjestely on kiinnostanut myös henkilöasiakkaita, joilla on jäännösveron tai kiinteistöveron eräpäivä käsillä, riskivastaava Tuomas Hurskainen sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Verojen maksuun voi hakea lisäaikaa normaalistikin, mutta silloin ehdot ovat tiukemmat. Helpotetussa järjestelyssä asiakas saa esimerkiksi 2,5 prosentin viivästyskoron verovelalleen, kun korko normaalisti on 7 prosenttia.

Maksujärjestelyn ehtoja helpotettiin koronapandemian takia myös viime vuonna. Tuolloin hakemuksia tuli 39 000 asiakkaalta, joista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita.

Hurskainen toteaa, että viime ja kuluvan vuoden luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.

– Tänä vuonna helpotettuun maksujärjestelyyn hakeneista yrityksistä puolet haki järjestelyyn myös viime vuonna.

Verovelkaa on nyt enemmän kuin ennen pandemiaa

Verohallinnon mukaan heinäkuussa verovelkaa oli Suomessa yhteensä 3,6 miljardia euroa. Ennen koronapandemiaa velkaa oli noin 3,1 miljardia euroa.

Verovelkaa on kuitenkin tällä hetkellä 500 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Verovelasta maksujärjestelyssä on 40 prosenttia.

– Maksujärjestelyssä olevaa velkaa on maksettu tänä vuonna enemmän kuin uusia verovelkoja on kertynyt, ylitarkastaja Timo Helin toteaa tiedotteessa.

Verohallinnon mukaan helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa.

Helpotettua järjestelyä voi hakea myös, vaikka asiakkaalla olisi aiempi, ennen kesäkuuta 2021 tehty maksujärjestely voimassa. Tällaisessa tilanteessa aiempi maksujärjestely korvataan uudella.