Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Muoviroskaa vähentämään pyrkivä EU-direktiivi ei ole aukoton, Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata sadevaroituksen, Suomi evakuoi sittenkin Afganistanista myös turvamiehiä

Muoviroskan vähentämiseen pyrkivä EU-direktiivi ei ole loppuun asti mietitty, katsoo elintarviketieteiden yliopistonlehtori Hanna Koivula Helsingin yliopistosta.

Maanantaina voimaan astuneessa direktiivissä haasteita aiheuttaa muun muassa tiukka muovin määritelmä, joka rajaa pois mahdollisia ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola taas kertoo, että direktiivin tulkinta on epävarmaa. Kaupan alan yritykset eivät esimerkiksi ole saaneet vastauksia siihen, mitkä tuotteet tarkalleen ottaen ovat direktiivin piirissä.

Ilmatieteen laitos antanut osaan maata sadevaroituksen – vettä voi tulla vuorokaudessa 50 milliä

Tänään saadaan runsaita sateita osassa maata. Ilmatieteen laitos onkin antanut sadevaroituksen Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät- Hämeeseen ja Pirkanmaalle.

Sadevaroituksen mukaan aamupäivästä alkaen sadetta voidaan saada yli 50 milliä vuorokaudessa. Herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet tulvivat Ilmatieteen laitoksen mukaan taajama-alueilla. Liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

Lisäksi kaakkoistuuli on voimakasta, puuskissa tuulen nopeus on 15 metriä sekunnissa.

Tuulivaroitus maa-alueille on annettu myös Ahvenanmaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Keski-Suomeen, Etelä-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle. Kaakkoistuulen nopeus voi puuskissa olla näilläkin alueilla 15 metriä sekunnissa.

Kriisipuhelimessa rikottiin taas ennätys puheluiden määrässä – itsetuhoiset nuoret huolettavat

Kriisipuhelimessa huolettavat nyt itsetuhoiset nuoret ja avunsaannin vaikeus, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry.

Akuutista itsetuhoisuudesta puhuvat nyt eniten 18–40-vuotiaat nuoret aikuiset. Viime vuodesta poiketen Kriisipuhelimeen soittavat nyt myös nuoret miehet. Viime kesänä itsetuhoisuudesta soittivat eniten 18–29-vuotiaat naiset ja 51–63-vuotiaat miehet.

Kaikkiaan itsetuhoiset keskustelut Kriisipuhelimessa ovat kuitenkin hieman vähentyneet.

Heinäkuussa Kriisipuhelimessa rikottiin jälleen ennätys, kun sinne tuli 28 800 soittoa kuukauden aikana.

Suomi evakuoi sittenkin Afganistanista myös turvamiehiä

Suomi pyrkii evakuoimaan Afganistanista sittenkin myös turvamiehiä, jotka ovat suojanneet Kabulin suurlähetystöä alihankkijayrityksen palveluksessa. Valtioneuvosto kokoontui yllättäen ylimääräiseen istuntoon tiistai-iltana tekemään päätöksen evakuointien laajentamisesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi istunnon jälkeen, että Suomeen voidaan ottaa vielä enintään 45 Kabulin-suurlähetystön entistä työntekijää mukaan lukien heidän perheensä.

Uutena ryhmänä otetaan lisäksi suurlähetystön turvallisuudesta vastanneen turva-alan yrityksen työntekijöitä perheineen. Tämä ryhmä on yhteensä enintään 83 henkilöä.

Tiistaina tehdyillä päätöksillä Suomeen ollaan avustamassa kaikkiaan vajaa 300 afganistanilaistaustaista ihmistä.

Maailmanpankki laittaa Afganistanin avustukset jäähylle – järjestö on huolissaan muun muassa naisten asemasta maassa

Maailmanpankki kertoo keskeyttäneensä Afganistaniin suunnatut avustukset ja painottaa olevansa syvästi huolissaan tilanteesta maassa Talebanin valtaannousun jälkeen. Erityistä huolta Maailmanpankki kantaa naisten asemasta.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) viitaten Maailmanpankin edustajan kertomiin tietoihin.

NYT:n mukaan Maailmanpankin edustaja kertoo järjestön aikovan tarkkailla vallanvaihdon etenemistä Afganistanissa.

Maailmanpankilla on ollut käynnissä yli kaksikymmentä kehityshanketta Afganistanissa. Järjestö on avustanut Afganistania vuodesta 2002 lähtien yli 5,3 miljardilla dollarilla eli yli 4,5 miljardilla eurolla.

Yhdysvallat evakuoinut Afganistanista yli 70 000 ihmistä elokuun puolivälin jälkeen – Biden aikoo pitää vetäytymisaikataulustaan kiinni

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on evakuoinut Afganistanista elokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 70 700 ihmistä. Taleban otti tuolloin pääkaupunki Kabulin haltuunsa.

Presidentin mukaan Yhdysvallat aikoo pitäytyä suunnitelmassa saada joukkonsa vedettyä Afganistanista elokuun loppuun mennessä. Bidenin asettama aikataulu on kuitenkin riippuvainen siitä, päästääkö Taleban ihmisiä Kabulin lentokentälle.

Biden kertoo pyytäneensä puolustus- ja ulkoministeriöitään laatimaan varasuunnitelman, jotta evakuointiaikataulua voidaan tarvittaessa muuttaa.

Osa EU-maiden johtajista on toivonut, että takarajaa siirrettäisiin ja evakuointeja jatkettaisiin vielä elokuun jälkeen. (Lähde: AFP)

Suomi päätti lentopallon naisten EM-kisat hymyssä suin

Suomen naisten lentopallomaajoukkue päätti EM-turnauksensa Romanian Cluj-Napocassa tiistai-iltana voitokkaasti, kun Suomi kukisti emäntämaa Romanian 3–1. Erät menivät Suomelle 18–25, 25–22, 25–22, 25–22.

Voitto oli Suomen ensimmäinen ja ainoa viidestä alkulohko-ottelusta. Suomi sijoittuu neljällä pisteellä lohkonsa viidenneksi eikä pääse pudotuspelivaiheeseen. Lohkovaihe pelataan loppuun keskiviikkona.

Suomi pelasi EM-kisoissa neljättä kertaa ja toista kertaa peräkkäin.

Altavastaajana kentälle astellut Emil Ruusuvuori kukisti Kazakstanin Alexander Bublikin

Tennispelaaja Emil Ruusuvuori on voittanut vastustajansa, kazakstanilaisen Alexander Bublikin Yhdysvalloissa pelatussa ottelussa.

Altavastaajana kentälle astellut Ruusuvuori vei voiton erin 6–2, 7–6 (7–5). Ruusuvuori on maailmanlistalla 76:s ja Bublik 37:s. Ottelu kazakstanilaista vastaan kesti kaikkiaan noin puolitoista tuntia.

Seuraavaksi suomalaisella on vastassaan ranskalainen Benoit Paire, joka kukisti vastikään maanmiehensä Gilles Simonin erin 6–3, 6–3.

Yhdysvaltain Winston-Salemin turnaus on Ruusuvuoren viimeinen ennen ensi viikolla alkavia arvokisoja, Yhdysvaltain avoimia.