Ulkoministeri Haavisto toivoo, että Taleban pitää lupauksensa evakuoinneista

Naiset kävelivät torialueella Kabulissa keskiviikkona. AFP / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Viivi Salminen / STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että Afganistaniin jääneiden Suomen kansalaisten ja evakuointilistalla olevien paikalta palkattujen työntekijöiden osalta odotetaan, että Kabulin lentokenttä aukeaa. Haavisto kommentoi asiaa vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Hän lisäksi toivoo, että talebanit pitävät lupauksensa siitä, että näitä ihmisiä voidaan jatkossakin evakuoida. Hän lisää, että valtioneuvoston listalla olevien osalta ponnistelut ja työt jatkuvat, jotta heidät saadaan pois Afganistanista.

Suomalaisiin ja Suomen listalla oleviin ollaan Haaviston mukaan jatkuvasti yhteydessä ja heidän tilannettaan pyritään seuraamaan. Lisäksi Haaviston mukaan katsotaan eri ryhmiä, jotka ovat siellä pulassa.

– On aktiivisia ihmisoikeustaistelijoita ja naisaktiiveja ja muita, joihin saattaa talebanien puolelta kohdistua vaaraa. Sitten on tietysti paljon työttömäksi jääneitä, Haavisto sanoi keskiviikkona.

Afganistaniin jääneiden maiden arvo kasvaa

Haavistolta kysyttiin, pitäisikö Suomen alkaa luoda suhteita talebaneihin. Haavisto vastasi, että kansalaisten saaminen maasta ulos vaatii jonkinlaisen yhteyden Talebaniin. Haaviston mukaan on kuvaavaa, että viimeinen Suomeen evakuoitu ryhmä joutui odottamaan pitkään Talebanin tiesululla. Silloin käytettiin tahoja, joilla on suhteet Talebaniin.

– Oltiin yhteydessä Qatariin, Venäjään ja Turkkiin, jotka jättävät sinne lähetystönsä ja toimivat siellä edelleen diplomaattisesti. Näiden maiden arvo tietysti kasvaa sitä kautta, että (maat) pystyvät suoraan kentällä puhumaan (Talebanille).

Haavisto uskoo, että Talebanin kanssa joudutaan varmasti käymään keskustelua humanitaarisesta tilanteesta, sillä maassa on suuri määrä pakolaisia.

Kommentoi

Palvelut