Vihreiden Ohisalo ei lämpene veronalennuspuheille

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei lämpene valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) esittämille veroalennuksille.

Saarikko (kesk.) väläytti ansiotuloverotuksen kevennystä Keskuskauppakamarin tilaisuudessa viime viikolla pitämässään puheessa.

Ohisalon mukaan ajatus verotuksen alentamisesta tämänhetkisessä tilanteessa on erikoinen, sillä se olisi omiaan kiihdyttämään suhdannenousua.

– Se on outo ajatus siksikin, koska valtiontalous on vahvasti alijäämäinen ja veronalennukset lisäisivät alijäämää entisestään, Ohisalo sanoi puheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnalle Lahdessa.

Ohisalo muistutti, että Suomen talous on noussut koronakuopasta nopeammin kuin mitä kukaan osasi odottaa.

– Tämä nousu on ollut niin ripeää, että meillä on riskinä jopa suhdanteiden ylikuumeneminen, ja me tiedämme, että sitä seuraa aina ikävä talouden krapula eli laskukausi, joka voi olla hyvin pitkäkin, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan vihreät ovat kuitenkin valmiita verotuksen painopisteiden muutokseen niin, että työntekoa ja yrittämistä verotettaisiin entistä vähemmän ja ympäristöä ja ilmastoa haittaavaa toimintaa verotettaisiin entistä enemmän.

Suomela painottaa aluevaalien merkitystä

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon sijaiseksi perjantaina valittu Iiris Suomela painottaa tammikuisten aluevaalien merkitystä.

Ohisalo odottaa lasta ja jää myöhemmin syksyllä äitiysvapaalle, joten vihreät lähtevät tammikuun aluevaaleihin Suomelan johdolla.

Suomela, 27, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä.

– Näissä aluevaaleissa ratkaistaan, miltä tulevaisuuden hyvinvointivaltio näyttää. Jatkammeko me uudistamista ja kehittämistä vai menemmekö me supistamisen ja pysähtyneisyyden tielle, Suomela sanoi puheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnalle Lahdessa.

Suomelan mukaan aluevaaleissa on ennen muuta kyse palveluista, kuten esimerkiksi neuvoloista, lastensuojelusta, mielenterveyspalveluista, vammaispalveluista ja päihdeongelmaisten auttamisesta. Suomelan mukaan vaaleissa on kyse myös terveyspalveluiden sijainnista ja siitä, miten palveluiden pariin pääsee.

– Näissä vaaleissa voidaan turvata laadukkaat palvelut, torjua eriarvoisuutta ja edistää ihmisten yhdenvertaista kohtelua, Suomela summasi.

Suomela kannusti puheessaan toistuvasti vihreitä lähtemään suurin joukoin ehdolle aluevaaleihin. Suomela korosti, että valtuustoihin on tärkeää saada monenlaisia ihmisiä pienten lasten vanhemmista ja sote-alan ammattilaisista pitkäaikaissairaisiin ja ikäihmisiin.

– Tehokkaimmin hyvinvointivaltiota puolustamassa on tietysti, kun lähtee ehdolle ja lähtee kampanjoimaan, Suomela painotti.

Aluevaaliohjelma työn alla

Suomelan mukaan keskeisiä teemoja vihreille aluevaaleissa ovat matalan kynnyksen lähipalveluiden varmistaminen ja koronakriisistä eniten kärsineiden ryhmien huomioiminen.

– Nyt koronakriisin jälkeen on erityisen tärkeää panostaa mielenterveyspalveluihin, lasten ja nuorten palveluihin ja myös vanhuksiin eli tunnistaa ne ryhmät, joihin tämä kriisi on osunut kaikista kovimmin, Suomela sanoi tiedotustilaisuudessa puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Suomelan mukaan vihreiden tarkempi aluevaaliohjelma on vielä työn alla.

Harjanne paalupaikalla?

Vihreiden on määrä päättää Ohisalon sijaisesta sisäministerinä 11. lokakuuta, jolloin puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä yhdessä päättävät asiasta.

Ohisalon on määrä antaa puoluevaltuuskunnalle ja eduskunnalle esitys ministerikysymyksen ratkaisemisesta. Ohisalon mukaan hänelle on esitetty runsaasti toiveita ministerisijaistuksen suhteen.

Vihreiden puoluekokouksessa syyskuussa helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Atte Harjanne sai vahvimman kannatuksen puolueen varapuheenjohtajia valittaessa. Ohisalo ei lauantaina suostunut arvioimaan sitä, nostaako Harjanteen vahva kannatus varapuheenjohtajavaalissa hänet paalupaikalle ministerinsijaista valittaessa.

– Mietin parhaita mahdollisia nimiä, joita tässä nyt pyörii keskustelussa. Atte sai vahvan mandaatin puoluekokoukselta, mutta toki on hyvä huomata, että olen itse toiminut neljä vuotta varapuheenjohtajana puolueessa. Se on itsessään jo tärkeä pesti. Se ei ole arvoton pesti sellaisenaan, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut