Yhdysvaltojen kaduilla marssi useita Ruth Bader Ginsburgeja – kymmenentuhatta lähti liikkeelle aborttioikeuksien puolesta Washingtonissa

Pinkkejä hattuja ja t-paitoja sekä edesmenneeksi tuomariksi Ruth Bader Ginsburgiksi pukeutuneita ihmisiä marssi lauantaina paikallista aikaa kaduilla ympäri Yhdysvaltoja. Mielenosoittajien tavoitteena oli vastustaa konservatiivien intoa rajoittaa naisten oikeutta aborttiin.

Pääkaupunki Washingtonissa nähtiin noin 10 000 ihmisen mielenosoitus, joka marssi Valkoisen talon edustalta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolelle. Järjestäjien mukaan mielenosoituksia järjestettiin lauantaina yli 600 kaupungissa ja liikkeellä oli kaikkiaan satojatuhansia ihmisiä jokaisessa osavaltiossa.

Korkein oikeus oli aikoinaan myös Ruth Bader Ginsburgin työpaikka. Viime vuonna kuollut tuomari tunnettiin naisten oikeuksien puolustajana.

Taistelu aborttioikeudesta on saanut uusia kierroksia sen jälkeen kun Texasin osavaltiossa tuli voimaan laki, joka kieltää käytännössä lähes kaikki abortit. Tähän asti asiasta on taisteltu oikeudessa ja kongressissa, mutta suuria julkisia mielenosoituksia ei ollut aiemmin nähty.

"Taistelu on kotiovellasi"

Seitsemänkymppinen Michaellyn Martinez kertoi mielenosoituksessa uutistoimisto AFP:lle tulleensa raskaaksi 19-vuotiaana vuosia ennen kuin korkein oikeus takasi niin kutsutussa Roe vastaan Wade -päätöksessään aborttioikeuden siihen asti, kunnes sikiö on elinkelpoinen kohdun ulkopuolella.

Martinez päätyi synnyttämään tyttären ja menemään naimisiin. Ero tuli kaksi vuotta myöhemmin.

– Se, ettei saatavilla ollut ehkäisyä tai aborttia, muutti koko elämäni. En halua meidän palaavan aikaan, jolloin olin itse nuori nainen, hän sanoi.

Korkeimman oikeuden luona järjestettiin myös vastamielenosoitus. Mellakkapoliisien ketju piti ryhmät erossa toisistaan.

Texasin Austinissa sadat ihmiset kokoontuivat paikallisen hallintorakennuksen ulkopuolelle. Monilla oli kylttejä, joissa luki esimerkiksi "Minun kehoni, minun valintani" tai "Abortoikaa (osavaltion konservatiivikuvernööri Greg) Abbott".

Järjestäjiin kuuluneen Planned Parenthood -järjestön johtaja Alexis McGill Johnson kertoi Washingtonissa mielenosoittajille tarinan naisesta, joka oli joutunut ajamaan Texasista 1 600 kilometrin matkan Coloradoon saadakseen abortin. Nainen ajoi matkan yksin, koska hän pelkäsi, että auttaja saattaisi joutua oikeuteen.

– Missä ikinä oletkaan, tämä taistelu on kotiovellasi juuri nyt. Hetki on synkkä, mutta siksi olemme täällä, McGill Johnson lausui.

Aborttioikeus halutaan suojata

Korkein oikeus on jo kieltäytynyt estämästä Texasin lain voimaantuloa. Sen pöydällä on Mississippin osavaltion laki, joka voisi tarjota oikeudelle tilaisuuden kumota Roe vastaan Wade -päätös.

Tänä vuonna 19 osavaltiossa on otettu käyttöön yli 60 aborttia rajoittavaa lakia.

Mielenosoituksen järjestäjät vaativat kongressia kirjaamaan aborttioikeuden liittovaltion lakiin, jotta sitä voidaan suojella korkeimman oikeuden päätökseltä.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone on jo hyväksynyt tämänkaltaisen lain, mutta sillä ei ole mahdollisuutta läpäistä senaattia, jossa republikaaneilla on riittävästi ääniä läpimenon estämiseen.

Nykyistä edellinen presidentti, konservatiivi Donald Trump nimesi virkakaudellaan korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivituomaria, mikä on rohkaissut paikallisia poliitikkoja eri puolilla Yhdysvaltoja ajamaan abortin rajoittamista tai kieltämistä.

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut