Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näissä monille tutuissa sairauksissa piilee merkittävä dementiariski – pahimmillaan riski kasvaa jopa 60 prosenttia

Useat yleiset silmäsairaudet voivat liittyä suurentuneeseen riskiin sairastua dementiaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys koskee silmänpohjan ikärappeumaa, kaihia ja diabetekseen liittyvää silmäsairautta.

Silmänpohjan ikärappeumaa potevat sairastuivat dementiaan 26 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, joilla ei ollut silmäsairauksia. Kaihia potevien riski oli noin 10 prosenttia ja diabeettista silmäsairautta sairastavien 60 prosenttia suurempi kuin verrokkien. Glaukoomaan ei liittynyt dementiariskiä.

Myös diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä masennus liittyivät suurempaan dementiariskiin, mikä on havaittu aiemminkin. Jos potilaalla oli lisäksi silmäsairaus, heidän sairastumisriskinsä oli vielä suurempi.

British Journal of Ophthalmology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 12 000 potilaan yksitoistavuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 300 potilasta sairastui dementiaan. Osallistujat olivat 55–73-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Silmäsairauksien ja dementian yhteys näkyi riippumatta muista sairauksista, mutta osa yhteydestä selittyi diabeteksella, kohonneella verenpaineella, sydän- ja verisuonitaudeilla, aivoverenkiertohäiriöillä ja masennuksella. Tämä koski etenkin potilaita, joiden sairaudet todettiin vasta seurannan aikana.

Tulokset voivat auttaa lääkäreitä paremmin tunnistamaan potilaat, joiden riski sairastua dementiaan on erityisen suuri.

Noin 100 000 suomalaista potee lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle edennyttä dementiaa.