Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkesin tutkinta Kaskisten tasoristeysturmasta kestää kuukausia – koululaiskuljetusten turvallisuutta tarkastellaan laajemmin

Kaskisissa viime viikolla sattuneen tasoristeysturman tutkinta on edennyt, mutta tulee kestämään vielä kuukausia, Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi torstaina.

Koululaisia kuljettanut linja-auto ja ratatyökone törmäsivät vartioimattomassa tasoristeyksessä. Turmassa loukkaantui seitsemän linja-auton kyydissä ollutta lasta sekä linja-auton kuljettaja. Lapset olivat matkalla Kristiinankaupunkiin yläkouluun ja lukioon.

Otkesin mukaan asianosaisia on kuultu, paikkatutkinta ja ajoneuvojen tekninen tutkinta on tehty ja onnettomuuteen johtanut tapahtumakulku on selvillä. Tutkinta kuitenkin kestää, koska siinä paneudutaan myös onnettomuuden taustatekijöihin, kuten organisaatioiden turvallisuuden hallintaan ja olemassa oleviin säädöksiin, Otkesista kerrottiin.

– Tutkimme muun muassa sitä, miten koululaiskuljetuksia järjestetään, miten kuljettajia koulutetaan ja perehdytetään tehtäviin ja miten tämän tyyppisiä hankintoja tehdään. Lisäksi katsomme esimerkiksi, miten palveluntuottajat varmistavat palvelun turvallisuuden, Otkesin tutkinnanjohtaja Lasse Laatta sanoi tiedotteessa.

Tutkinnan tuloksena Otkes antaa turvallisuussuosituksia, joilla pyritään parantamaan yleistä turvallisuutta sekä ennaltaehkäisemään vastaavia onnettomuuksia.

Bussikuskin epäillään ajaneen stop-merkin ohi pysähtymättä

Turmasta on käynnissä myös poliisitutkinta. Linja-auton kuskia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahdesta vammantuottamuksesta.

Kaksi lapsista joutui turman jälkeen sairaalahoitoon. Heidän vointinsa ei ole tiedossa, mutta poliisin mukaan he saivat törmäyksessä "vähäistä vakavampia" vammoja.

Poliisin tutkinnanjohtajan John Forslundin mukaan bussikuski on kuulusteluissa kertonut, ettei huomannut ratatyökonetta. Poliisi epäilee, että kuski ei pysähtynyt stop-merkin kohdalle ennen tasoristeystä. Poliisi ja Otkes ovat kertoneet, että bussin nopeus ennen turmaa oli 18 km/h ja ratatyökoneen 35 km/h.

Ratatyökoneen kuljettajaa ei epäillä rikoksesta.