Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa SPD, vihreät ja FDP aloittavat viralliset hallitusneuvottelut

Saksassa sosiaalidemokraattipuolue SPD, vihreät ja liberaalipuolue FDP ovat päässeet hallitustunnusteluissa alustavaan sopuun hallituksen muodostamisesta. Asiasta kertoo SPD:n liittokansleriehdokas, valtiovarainministeri Olaf Scholz.

Puolueet aloittavat nyt viralliset hallitusneuvottelut.

– Tämä on erittäin hyvä tulos, joka osoittaa selvästi, että Saksassa voidaan muodostaa edistyksen saavuttamiseen tähtäävä hallitus, Scholz sanoi puolueiden tiedotustilaisuudessa.

Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock sanoi alustavan sovun olevan merkki "edistyksellisestä koalitiosta".

Alustavassa sovussa aikaistetaan Saksan tavoitetta päästä eroon hiilivoimasta. Nykyinen tavoite on ollut irtautua hiilestä vuoteen 2038 mennessä, mutta nyt puolueet sopivat tavoitteen aikaistamisesta vuoteen 2030, jotta Saksa yltäisi ilmastotavoitteisiinsa.

Sopimuksessa linjattiin myös, että Saksa pysyy perinteisellä taloudellisen kurinalaisuuden tiellään, ei ota lisää velkaa eikä nosta veroja. Puolueet lupasivat investoida tuntuvasti vihreään siirtymään ja digitalisaatioon, mutta kuitenkin perustuslaillisen velkajarrun puitteissa. Saksa ei siis aio seurata monien eurooppalaisten naapuriensa esimerkkiä ja modernisoida talouttaan velkarahalla.

Ilmastotavoitteet ovat olleet erityisen tärkeitä vihreille, kun taas velanoton ja veronkorotusten välttäminen oli FDP:n prioriteetti. Sosiaalidemokraatit puolestaan pitivät kiinni vaalilupauksestaan nostaa minimipalkka 12 euroon.

Taloudellisia haasteita kuitenkin riittää. Euroopan suurimman talouden kasvua haittaa jo nyt esimerkiksi puute raakamateriaaleista ja komponenteista, ja teollisuus onkin pyytänyt valtiolta lisää tukea. Samalla suunnitellut ilmastotavoitteet edellyttävät valtavia investointeja.

Kristillisdemokraattien tie viemässä oppositioon

Puolueet aloittivat viime viikolla hallitustunnustelut koalitiohallituksen muodostamiseksi. Koalitiota kutsutaan puolueiden värien mukaisesti liikennevalohallitukseksi.

Neuvottelujen edistymisen myötä on entistä varmempaa, että Saksaa 16 vuotta hallinneet kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ovat jäämässä oppositioon. Liittokansleri Angela Merkelin puolue sai viime kuun vaaleissa historiansa huonoimman tuloksen. Kristillisdemokraatit yrittivät tuloksetta houkutella vihreitä ja FDP:tä neuvotteluihin, ja nyt puolueiden liittokansleriehdokkaan, CDU:n johtajan Armin Laschetin paikka puoluejohdossa horjuu.

SPD:n Scholz olisi kyselyjen perusteella saksalaisille mieleinen liittokansleriksi, sillä perjantaina julkaistun kyselyn mukaan kolme neljästä pitää häntä hyvänä vaihtoehtona. Liikennevalokoalitio saa hyväksynnän 62 prosentilta saksalaisista.

Muodolliset neuvottelut alkavat todennäköisesti ensi viikolla. Silloin puolueiden on määrä tarkastella yksityiskohtaisesti, miten matka päästöttömään tulevaisuuden rahoitetaan ilman veronkorotuksia ja tilanteessa, jossa pandemia on jo repinyt suuren aukon valtion kassaan.

Kaikki osapuolet haluavat välttää vuoden 2017 vaalien jälkipyykin. Tuolloin FDP marssi ulos neuvotteluista, ja uuden hallituksen muodostaminen kesti kuukausia.

FDP:n johtaja Christian Linder sai tuolloin syytöksiä neuvotteluiden romahduttamisesta. Perjantaina hän totesi puolueensa olevan vakuuttunut, ettei tämänvertaista tilaisuutta yhteiskunnan, talouden ja valtion nykyaikaistamiseen ole pitkään aikaan ollut.

----

Lähteenä myös Süddeutsche Zeitung