Sateet ja tuulet heikkenevät rajuilman jäljiltä etelässä

Perjantaina koetut rajut tuulet hellittävät ja sää poutaantuu lauantaina, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Eilen koetut rajut tuulet hellittävät ja sää poutaantuu tänään, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Aamulla heikon ajokelin varoitukset ovat yhä voimassa monin paikoin maan länsirannikolla, eteläosissa ja idässä. Myös tulvariski on olemassa länsirannikolla vielä lauantaina ja varoitukset voimassa. Merialueillakin mahdollisesti vaarallisen tuulen ja aallokon varoitukset ovat voimassa vielä lauantaina.

Sateet väistyvät iltapäivän aikana kohti etelää. Päivän lämpötilat jäävät enimmillään 1–4 asteeseen etelässä ja korkeimmillaan nollaan pohjoisessa.

Raju tuuli ja meriveden nousu irrottivat perjantaina veneitä laitureista ja satamista Helsingin edustalla ja itäisellä Suomenlahdella, kertoi Suomenlahden merivartiosto. Tulvavesi vei mahdollisesti vaarallista irtaimistoa merelle, ja viikonloppuveneilijöitä kehotetaankin erityiseen varovaisuuteen varsinkin pimeällä.

Myräkän kovimmat tuulennopeudet mitattiin Porvoon Kalbådagrundissa, jossa tuulen keskinopeus oli 25,2 metriä sekunnissa. Voimakkain puuska mitattiin Kotkan Haapasaaressa puoliltapäivin: 33,3 metriä sekunnissa.

Vettä satoi keskimäärin 15–20 millimetriä maan etelä- ja keskiosissa, jossa myrsky pauhasi. Pohjoisessa ja idässä jäätiin noin 10 millimetriin.

Sateisiin saa varautua koko viikon

Sunnuntain vastaiseen yöhön mennessä koko maassa on poutaista ja kylmää. Päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta povaa yöpakkasia etelää myöten.

– Vuorokauden vaihtuessa pakkanen on Lapissa noin 15 asteen tuntumassa. Etelässä on sitten sellaista paria astetta pakkasta, Parviainen sanoo.

Tienpinnat voivat olla yöllä ja vielä sunnuntaiaamuna liukkaita.

Poutasää jää paikoin lyhyeksi, sillä länsirannikolle saapuu seuraava saderintama jo sunnuntaina iltapäivällä. Päivän ylimmät lämpötilat liikkuvat parin asteen tienoilla, mutta myös lumisateita on luvassa.

– Aluksi sade tulee todennäköisesti lumena, mutta se muuttuu sunnuntain kuluessa vedeksi. Erityisesti Itä-Suomeen ja Lappiin on tulossa lunta. Parviainen sanoo.

Hänen mukaansa maan keski- ja itäosiin lunta voi sataa muutamasta sentistä viiteen senttiin, Lappiin mahdollisesti jopa kymmenen senttiä.

Alkavalla viikolla saa koko maassa varautua joka päivä sateisiin. Syysmyrskyjä ei kuitenkaan ole Parviaisen mukaan tiedossa.

– Matalapaineita tulee jatkuvalla syötöllä, ja oikeastaan joka päivä sataa joko vettä tai lunta. Myrskylukemia ei ole tulossa, sen verran heikompia matalapaineet ovat.

Viikon lämpötilat ovat Parviaisen mukaan 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Sää jatkuu tämän hetken ennusteen mukaan sateisena marraskuun puolivälin tienoille saakka.

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut