Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajokeli huononee lännestä saapuneen sadealueen myötä – syksyn pakkasennätys –21,3 astetta mitattiin Sallassa sunnuntaiaamuna

Suomeen on saapunut iltapäivällä lännestä sadealue, jonka myötä sää lauhtuu selvästi ja lämpötilat nousevat plussan puolelle Oulu–Kajaani-linjalle asti. Lapissa pakkassää jatkuu.

Sateen etureunassa voi sataa hieman lunta tai räntää, kunnes se muuttuu tihkusateeksi. Iltapuolella maan keskivaiheilla ja idässä voi ajokeli huonontua lumi- sekä räntäsateen vuoksi.

Sateet liikkuvat päivän mittaan maan pohjoisosiin. Lapissa ajokeli voi olla yöstä maanantaiaamuun saakka huono.

Etelä-Suomessa ajokeli on Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jani Parviaisen mukaan koko lailla hyvä.

– Kyllä siellä on suurin piirtein kaikki tiet plussalla. Aamulla ollutta jäätä ei enää teiden pinnoilla ole, Parviainen sanoo.

– Lännestä liikkuva lumi- ja räntäsade voi heikentää ajokeliä jossain paikallisesti, mutta muuten on ihan normaali ajokeli.

Kovat pakkaset lokakuussa eivät ole tavattomia

Tämän syksyn pakkasennätys mitattiin aamukahdeksalta sunnuntaina Lapissa Sallan kirkonkylän havaintoasemalla, Parviainen kertoo. Lämpötila laski Sallassa –21,3 asteeseen.

Lähes yhtä kylmää oli niin ikään Lapissa Sodankylän Vuotson asemalla varhain sunnuntaiaamuna: –21,2 astetta.

Alle 20 asteen pakkaset ovat Parviaisen mukaan lokakuussa kovia lukemia, mutta eivät vielä poikkeuksellisia.

– Onhan se kylmää, mutta kyllä tällaisia piikkihetkiä esiintyy yöpakkasilla, joita tähän vuodenaikaan on.

Yöllä oli koko sisämaassa pakkasta, mutta 20 pakkasasteen lukemat jäivät Lappiin. Maan keskiosassa oli suunnilleen 2–8 pakkasastetta ja etelässä muutama pakkasaste.

Foreca varoitti aiemmin, että pienikin määrä kosteutta jäätyy nyt helposti petolliseksi jääkalvoksi. Sivuteillä musta jää voi Forecan mukaan sinnitellä tienpinnoilla pitkälle iltapäivään saakka.