Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ylen MOT: Isännöitsijäyhtiöt rahastavat taloyhtiöitä tavoilla, jotka voivat lähennellä lahjontaa

Ylen mukaan isännöitsijätoimistot ovat hankkineet itselleen tuloja tavalla, joka lähentelee rikosoikeuden professorin mukaan ääritapauksissa jo lahjontaa.

Ylen MOT-toimitus on saanut haltuunsa salaisia sopimuksia, joita isännöitsijät ovat tehneet yhteistyökumppaneidensa kanssa. Ylen mukaan sopimuksiin on kirjattu palkkioita, joita maksetaan isännöitsijätoimistolle, kun se tekee hankintoja taloyhtiölle.

Menettely voi olla jopa laitonta, jos sopimuksia pimitetään taloyhtiöiden hallitukselta, sanoo Ylen haastattelema rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

– Jos etu annetaan isännöitsijätoimistolle ilman, että taloyhtiön hallitus on nimenomaisesti antanut siihen isännöitsijälle maksettavaan etuun suostumuksensa, niin silloin kysymys on lähtökohtaisesti lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Yksi MOT-toimituksen haltuunsa saama sopimus koskee hissien huoltamista. Siinä hissiyhtiö Kone teki puitesopimuksen hissien huoltamisesta Suomen suurimpiin kuuluvan isännöintitoimiston Realian kanssa. Sen mukaan Kone maksoi Realialle “neljän prosentin hankintapalkkion”.

Realian mukaan yhtiö on luopunut hankintapalkkioiden käyttämisestä. Koneelta puolestaan kerrottiin Ylelle, että Realian vanhan puitesopimuksen tyyppinen hankintapalkkiokäytäntö on ollut poikkeuksellinen ja siitä luovuttiin kokonaan vuonna 2018. Kone kertoo edellyttäneensä koko ajan, että taloyhtiö ymmärtää ja hyväksyy hankintapalkkion sisällön.