Yön uutiskooste | Koirat ja kissat on jatkossa rekisteröitävä ja sirutettava, Saksa kehottaa EU:ta ryhtymään toimiin Puolan ulkorajan turvaamiseksi, Singapore ei enää kustanna rokottamattomien koronapotilaiden hoitoa

Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä eli mikrosirutus ja rekisteröinti on tulossa lähivuosina pakolliseksi kaikille niiden omistajille. Velvoite on mukana hallituksen esityksessä uudesta eläinten hyvinvointilaista, joka lähetettiin viime viikolla lausuntokierrokselle.

Tähän mennessä koirien tai kissojen sirutus tai rekisteröinti ei ole ollut Suomessa pakollista.

Koirien sirutusta ja rekisteröintiä vaaditaan vuodesta 2023 alusta lähtien, kissojen vuodesta 2026.

Pietarsaaressa evakuoitiin kerrostalosta noin 30 ihmistä tulipalon vuoksi – yksi loukkaantui palossa

Pohjanmaalla Pietarsaaressa evakuoitiin yöllä seitsemänkerroksinen kerrostalo, kun yhdessä talon asunnoista syttyi tulipalo, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos.

Päivystävän palomestarin mukaan rakennuksesta evakuoitiin noin 30 ihmistä. Asukkaille järjestetään tilapäismajoitusta.

Lisäksi pelastuslaitos pelasti palavasta huoneistosta yhden henkilön. Palomestarin mukaan hän on loukkaantunut ja toimitettu ensihoidon hoiviin. Loukkaantuneen tarkemmasta kunnosta palomestari ei kuitenkaan kertonut aamuyöstä neljän aikaan.

Palo ei levinnyt muihin asuntoihin ja rakennuksen evakuointeja voitiin esimerkiksi tehdä rappukäytävää käyttäen.

Kysely: Joka neljäs eläkeläinen on kiinnostunut palkkatyöstä, viidennes työskentelee satunnaisesti

Noin joka neljäs työelämän ulkopuolelle siirtynyt eläkeläinen on yhä kiinnostunut työnteosta eläkkeen ohella, ilmenee eläkelaitos Kevan selvityksestä. Työnteosta kiinnostuneita eläkeläisiä pitää poissa työnsyrjästä esimerkiksi se, ettei sopivaa työtä ole löytynyt.

Kyselyyn vastasi yli 2 000 eläkeläistä. Kyselytulosten perusteella joka kymmenes eläkeläinen työskentelee yhä säännöllisesti eläkkeen ohella. Satunnaisesti työskenteleviä eläkeläisiä on viidennes vastaajista.

Suurimmat kannustimet työntekoon eläkeiällä ovat lisäansion saaminen sekä itsensä tunteminen hyödylliseksi.

Kyselyn toteutti Kantar TNS syyskuussa. Virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vankilassa viruva Georgian ex-presidentti kertoo pelkäävänsä henkensä edestä

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili kertoo pelkäävänsä vankilassa henkensä puolesta. Asianajajalleen osoittamassa kirjeessä ex-presidentti kertoo vankilan vartijoiden solvanneen häntä, lyöneen häntä niskaan ja vetäneen häntä maata pitkin tukasta kiinni pitäen.

Saakashvili siirrettiin maanantaina vankisairaalaan. Hän arvioi, että siirrolla yritetään saada hänet hengiltä.

Ex-presidentti on ollut syömälakossa jo yli kuukauden vastustaakseen vangitsemistaan, jonka hän kokee olevansa poliittisin motiivein tehty.

Saakashvili otettiin kiinni lokakuun alussa, kun hän palasi maanpaosta Ukrainasta. Kymmenet tuhannet vaativat maanantaina hänen vapauttamistaan pääkaupunki Tbilisissä. (Lähde: AFP)

Saksa kehottaa EU:ta ryhtymään toimiin Puolan ulkorajan turvaamiseksi

Saksan sisäministeri peräänkuuluttaa EU:lta toimia Puolan auttamiseksi maan rajatilanteen kanssa. Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille.

Saksan virkaa tekevä sisäministeri Horst Seehofer kertoi saksalaislehti Bildille, että unionin tulisi auttaa Puolan hallintoa turvaamaan maan ulkorajaa. Seehoferin mukaan tehtävä kuuluisi Euroopan komissiolle, jonka puoleen hän kertookin vetoavansa.

Seehofer kertoi Bildille tukevansa Puolan päätöstä rakentaa raja-aita ja painottaa maan pyrkivän turvaamaan EU:n ulkorajoja. (Lähde: AFP)

Singapore ei enää kustanna rokottamattomien koronapotilaiden hoitoa

Singaporen hallitus on linjannut, ettei maa enää maksa koronarokotteista kieltäytyneiden ihmisten koronatartuntojen hoitoa.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen terveysministeriön maanantaisen tiedotteen mukaan koronan takia tehohoitoa vaativista potilaista merkittävä enemmistö on rokottamattomia. Samoin valtaosa uusista covid-tapauksista on rokottamattomia.

Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Vaikkei Singapore enää maksa laskua, voivat rokottamattomat potilaat kuitenkin yhä turvautua yksityisiin sairasvakuutuksiinsa.

Rokotettujen potilaiden lisäksi sairaanhoitokulut katetaan potilaille, jotka eivät ole voineet ottaa rokotetta terveydellisistä syistä tai siksi, etteivät ole vielä täyttäneet 12 vuotta.

Ainakin 26 lasta kuoli Nigerissä koulutulipalossa

Länsi-Afrikan Nigerissä ainakin 26 lasta on kuollut maanantaisessa koulupalossa. Lapset olivat viisi- ja kuusivuotiaita.

Maradin kaupungin pormestari kertoi, että kolmetoista loukkaantui. Heistä neljän tila on vakava.

Palaneet, luokkahuoneina käytetyt tilat oli rakennettu helposti palavasta materiaalista.

Maradin alueella on julistettu kolmen päivän suruaika.

Niger on yksi maailman köyhimmistä maista ja paloja tapahtuu kouluissa usein, mutta niistä harvoin aiheutuu henkilövahinkoja. Huhtikuussa kuitenkin 20 lasta kuoli koulupalossa Nigerin pääkaupungissa Niameyssa. (Lähde: AFP)

Alec Baldwin: Kuvauspaikalla tulisi olla jatkossa poliiseja, jos kuvauksissa käytetään aseita

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alec Baldwinin mukaan kuvauspaikoilla tulisi olla jatkossa poliiseja, jos kuvauksissa on käytössä aseita.

Näyttelijä ehdottaa Twitterissä, että elokuvatuotantojen pitäisi palkata poliiseja aseturvallisuutta tarkkailemaan siitä riippumatta käytetäänkö kuvauksissa oikeita aseita vai jäljitelmiä.

Reilu kaksi viikkoa sitten lännenelokuvan kuvaaja kuoli tapaturmaisesti Baldwinin rekvisiitta-aseesta laukaisemaan oikeaan luotiin. Tapahtuneen jälkeen on vaadittu parannuksia aseturvallisuuteen kuvauspaikoilla.

Asekieltoa vaativa verkkovetoomus on kerännyt 110 000 allekirjoitusta ja esimerkiksi Dwayne "The Rock" Johnson on kertonut lopettavansa oikeiden aseiden käytön elokuvissaan. (Lähde: AFP)

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelevat teokset julkistetaan tänään. Ehdokkaat on valinnut palkintolautakunta, jota on johtanut suomentaja Sampsa Peltonen. Lautakunnan jäseninä olivat päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja toimittaja Maria Romantschuk.

Palkittavan teoksen valitsee Miltton Oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen.

Palkinto on 30 000 euroa. Tietokirjoilla on ollut oma Finlandia-palkintonsa vuodesta 1989 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut