Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuloveroja kertyi viime vuonna 37,7 miljardia – enemmän kuin ennen koronaa

Viime vuoden tuloverotuksessa kerättiin kaikkiaan 37,7 miljardia euroa, kertoo Verohallinto. Koronapandemiasta huolimatta tuloverokertymä kasvoi 0,4 miljardia suuremmaksi kuin vuonna 2019.

Suurin osa tuloveroista kerättiin henkilöverotuksessa, josta kertyi kaikkiaan 32,3 miljardia euroa, 0,7 miljardia enemmän. Kasvu oli seurausta siitä, että eläkkeistä, työttömyysetuuksista ja pääomatuloista kerättiin enemmän kuin vuonna 2019. Myös palkkatuloista kertyi hieman enemmän rahaa kuin edellisvuonna.

– Palkkatuloja kertyi koronavuonna kokonaisuudessaan hieman vähemmän kuin vuonna 2019. Koska korona-ajan lomautukset ja työttömyys painottuivat enemmän pienempituloisiin, joiden tuloa verotetaan keskimääräistä kevyemmin, palkkatulojen kokonaisverokertymä ei laskenut, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen tiedotteessa.

Lisää tietoa tästä saadaan, kun tarkat tuloluokkakohtaiset tilastot vuodesta 2020 valmistuvat joulukuussa.

Henkilöiden pääomatuloista kertyi yhteensä 3,1 miljardia euroa, hiukan enemmän kuin edellisvuonna. Pörssikurssien nousu heijastui pääomatuloihin ja niistä maksettuihin veroihin. Suurimman verotettavan erän muodostavat luovutusvoitot, joita kertyy esimerkiksi osakkeiden myynneistä ja kiinteistökaupoista.

Yhteisöverokertymä laski pelättyä vähemmän

Yrityksille viime vuosi oli vaikea, mikä näkyi yhteisöverokertymän laskussa. Yhteisöverokertymä laski 6,1 prosenttia ja päätyi 5,4 miljardiin euroon. Lasku jäi lopulta pelättyä pienemmäksi, Luokkanen sanoo.

–  Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, hän toteaa.

Yrityksille viime vuonna maksetut koronatuet ovat myös olleet verotettavaa tuloa.

Koko verokertymä laski yli miljardin edellisvuodesta

Vuoden 2020 kokonaisverokertymä oli 69,2 miljardia euroa. Siinä ovat mukana myös esimerkiksi arvonlisäverot, valmisteverot ja kiinteistöverot.

Kokonaisverokertymä jäi pienemmäksi kuin edellisen vuoden summa, joka oli 70,4 miljardia. Lasku johtui siitä, että arvonlisäveroa, yhteisöveroa, lähdeveroa ja autoveroa kerättiin edellisvuotta vähemmän.

Kokonaisverokertymä ei sisällä tämän vuoden aikana maksuun tulleita verovuoden 2020 veroja.

– Koska kalenterivuoden aikana maksetaan ja palautetaan useamman eri verovuoden veroa, tuloveroja kannattaa tarkastella valmistuneen verotuksen lukujen avulla, Luokkanen neuvoo.

Viime vuoden verotiedot tulevat julkisiksi keskiviikkona.