Suomen suurituloisimmat eivät olleet erityisen hanakoita vastustamaan vuoden 2020 verotietojensa luovuttamista medialle, ilmenee verottajan luovuttamista ja STT:n keräämistä verotiedoista.
Verotietojensa luovuttamista vastusti tänä vuonna yli 2 000 ihmistä.
Keskiviikkoon alkuiltapäivään mennessä selvinneiden tietojen perusteella verotietojensa luovuttamista vastustaneista vain makeisyhtiö Fazerin omistajasukuun kuuluva Jan Fazer näyttää sijoittuvan Suomen suurituloisimpien kokonaislistauksessa noin kahdenkymmenen kärkeen, sijalle 11. Hänelle kertyi viime vuonna verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 13,7 miljoonaa euroa.
Verotietojensa luovuttamista vastustaneiden listalta löytyy tänä vuonna niin varakkaiden sukujen, suuromistajien ja -sijoittajien kuin yritysjohtajien ja julkisuuden henkilöiden nimiä.
Tällä tietoa suurituloisimpien verotietoluovutusta vastustaneiden joukossa ovat kiinteistöautomaatioyhtiö Oumanin perustaja ja entinen omistaja Eino Hintsala, mediakonserni Sanoman merkittävä omistaja ja hallituksen jäsen Lars Langenskiöld, niin ikään Fazerin omistajasukuun kuuluvat Fredrik ja Majlen Fazer sekä metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.
Hintsala tienasi verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 10,5 miljoonaa euroa, Langenskiöld 10,2 miljoonaa euroa ja Pesonen 5,3 miljoonaa euroa. Fredrik Fazerille verotettua ansio- ja pääomatuloa kertyi yhteensä noin 7,5 miljoonaa euroa ja Majlen Fazerille noin 6,5 miljoonaa euroa.
Myös mediakonserni Sanoman hallituksessa istuva Rafaela Seppälä vastusti verotietojensa luovuttamista. Seppälä oli viime vuonna tällä tietoa Suomen suurituloisin nainen. Hän tienasi verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 7,1 miljoonaa euroa.
Kulttuurivaikuttajista verotietojensa luovutusta vastusti muun muassa muusikko Paula Vesala. Hän ansaitsi viime vuonna noin 246 000 euroa ansio- ja pääomatuloja.
Verotietojen luovuttamista voinut vastustaa toissa vuodesta lähtien
Paljon tienaavien verotietojen salaaminen on leimannut niin kutsuttua veropäivää toissa vuodesta lähtien. Tuolloin tuli verottajan tulkinnan mukaan mahdolliseksi vastustaa verotietojensa sähköistä luovuttamista medialle.
Verottaja luovuttaa perinteisesti veropäivän aamuna medialle listan eniten veroja maksaneista suomalaisista. Verotietojen luovuttamista vastustaneet ovat päässeet pois tältä listalta, ja käytännössä eniten veroja maksaneiden kärki on jäänyt tämän takia osittain pimentoon.
Vaikka kaikkien verotiedot ovat edelleen olleet julkisia kysyttäessä ja iso osa paljon tienaavista on yleisessä tiedossa, median on ollut mahdotonta haarukoida kärkeen tulevia nimiä aukottomasti. Suurten veronmaksajien joukkoon kun pomppaa silloin tällöin uusia ihmisiä.
Median voitettua hallinto-oikeudessa taiston verottajan diaaritiedoista verottaja joutui tänä vuonna toimittamaan medialle nimilistan heistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa antamista.
Listalla on yli 2 000 ihmistä, eikä verottaja anna heidän verotietojaan medialle listana. Niinpä listaa on voitu käydä läpi vain nimi nimeltä verottajan palvelun kautta.
Verotiedot eivät kerro aukottomasti tuloista
Verotiedot eivät muutoinkaan kerro kaikkea suomalaisten tulotasosta. Palkkatuloja verotiedot kuvaavat varsin kattavasti, mutta pääomatuloja vain osin. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden osingoista saaduista tuloista osa on verovapaata, jolloin ne eivät näy verottajan tiedoissa.
Verohallinnon tiedoissa ei myöskään näy tuloja, jotka verotetaan ulkomailla.
Sanoma on STT:n suurin omistaja.