Filippiinien presidentin Duterten tytär pyrkii varapresidentiksi

Filippiinien väistyvän presidentin Rodrigo Duterten tytär pyrkii maan varapresidentiksi ensi vuoden vaaleissa, Filippiinien vaaliviranomaiset kertoivat lauantaina.

Sara Duterte, 43, toimii tällä hetkellä maan eteläosassa Mindanaon saarella sijaitsevan Davaon kaupungin pormestarina. Hänen veikkailtiin pitkään pyrkivän isänsä seuraajaksi presidentin paikalle, ja hän oli ollut presidenttigallupien kärkipaikalla. Sara Duterte oli kuitenkin toistuvasti vakuuttanut haluavansa jatkaa pormestarin virassa. Tällä viikolla hän vetäytyi tavoittelemasta jatkokautta pormestarina.

Rodrigo Duterte, 76, on toiminut presidenttinä vuodesta 2016, mutta Filippiineillä perustuslaki rajaa presidenttien virkakaudet yhteen. Duterte on saanut presidenttikaudellaan kansainvälistä huomiota muun muassa brutaalilla huumesodallaan.

Sara Duterten varapresidenttiehdokkuus merkitsee sitä, että presidenttikisan selkeä ennakkosuosikki on Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr., Filippiinien edesmenneen diktaattorin Ferdinand Marcosin poika. Hänen puolueensa antoi heti tukensa Duterten ehdokkuudelle.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Filippiineillä presidentti ja varapresidentti valitaan erillisissä äänestyksissä. Virkoihin on sitä kautta mahdollista valita ehdokkaat eri puolueista.

Ehdokkaana presidentinvaaleissa on myös muun muassa nyrkkeilysuuruus Manny Pacquiao.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut