Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeuksellisen harva kunta nosti kunnallisveroprosenttia, taustalla muun muassa valtion koronatuet

Yli 90 prosenttia Suomen kunnista pitää ensi vuonna kunnallisveron nykyisellään. Tuloveroprosenttia nostaa vain 16 kuntaa, mikä on Kuntaliiton mukaan pienin määrä 2000-luvulla.

Kunnallisvero laskee 12 kunnassa eli 140 000 kuntalaisella, kun taas veroprosentti nousee 116 000 kuntalaisella. Kuntaliiton mukaan on poikkeuksellista, että useamman kuntalaisen verotus kevenee kuin nousee. Valtaosa eli 281 kuntaa piti prosentin ennallaan.

Veroprosenttiaan nostavista kunnista suurimmat ovat Kotka ja Nurmes. Laskijoista suurimmat ovat Rauma ja Savonlinna.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan mukaan veronkorotuksia ovat ehkäisseet sekä talouskasvun elpyminen koronan aiheuttaman pudotuksen jälkeen että valtion kunnille myöntämät koronatuet.

– Koronatuet ovat vakauttaneet kuntien taloutta ja ennaltaehkäisseet uusia sopeutuspaineita, Reina sanoo tiedotteessa.

– Veroprosentti koetaan monissa kunnissa jo nykytasolla korkeaksi, eikä korotuksella haluta leikata alueen kulutusta ja elinvoimaa, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kertoo.

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti vuonna 2022 on 20,01. Manner-Suomen korkein prosentti on Keski-Pohjanmaan Halsualla (23,5 %) ja matalin Kauniaisissa (17 %).