Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela: Maksamaton terveydenhoitomaksu voidaan periä joulukuun opintorahasta – kymmenet tuhannet opiskelijat jättivät maksamatta

Opiskelijalta maksamatta jäänyt terveydenhoitomaksu voidaan periä suoraan joulukuun opintorahasta, tiedottaa Kela. Syyslukukauden reilun 35 euron suuruisen terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 30.9. Tämä koskee niitä opiskelijoita, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi viimeistään tuohon päivään mennessä.

Kelan tiimipäällikkö Emmi Lehtosen mukaan maksuvelvollisia opiskelijoita oli syyskuun lopussa yhteensä noin 271 000. Heistä noin 44 000 jätti maksun maksamatta, ja sai lokakuussa postissa muistutuskirjeen.

– 227 000 opiskelijaa suoritti maksun ajallaan. Pieni osa suoritti maksunsa myöhässä, mutta ennen maksumuistutusten lähettämistä, ja heille tulee maksettavaksi ainoastaan viiden euron viivästymismaksu. Jäljelle jäänyt joukko makselee maksuja parhaillaan, ja loput peritään joulukuun opintorahoista, Lehtonen kertoo.

Osa opiskelijoista ei saa opintorahaa. Tällöin maksumuistutus on viimeinen mahdollisuus suorittaa rästit alta, ennen kuin ne siirtyvät ulosottoon.

– Terveydenhoitomaksu on suoraan ulosottokelpoinen, eli Kelan ei tarvitse viedä sitä tuomioistuimen kautta. Ulosottoon maksamattomat maksut siirtyvät joulukuun puolenvälin tienoilla, Lehtonen muistuttaa.

Jotkut ovat Lehtosen mukaan olleet myös ylitunnollisia: terveydenhoitomaksu on maksettu useampaan kertaan. Maksun pystyi suorittamaan jo keväällä, edellisen yhteydessä.

– Jos asian hoitaa tunnistautumalla maksusivulla, ei maksua voi maksaa kahdesti. Jotkut ovat kuitenkin maksaneet sen tilisiirrolla, mitä emme voi estää. Nämä rahat palautetaan.