Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikko alkaa pakkasen merkeissä – pääkaupunkiseudulle povataan ensilunta, Lapissa paikoin jopa 25 miinusastetta

Tuleva viikko alkaa Suomessa talvisessa säässä. Lappiin odotetaan reippainta pakkasta, maanantaina ja tiistaina lukemat liikkuvat noin 10–20 pakkasasteen välillä, paikoitellen pakkasta voi olla jopa 25 asteen verran, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen.

Etelässä viikko alkaa noin viiden miinusasteen viileydellä, joskin päiväsaikaan pääkaupunkiseudulla ja Lounais-Suomessa päiväsaikaan noustaan nollan kieppeille.

Maan keskiosissa lukemat vaihtelevat –5:n ja –10 asteen välillä. Akselilla Oulusta Kajaaniin ja pohjoiseen lukemat kiristyvät edelleen. Maanantai on suuressa osassa maata poutainen ja vähäluminen.

Sateita on luvassa tiistain vastaisena yönä ja tiistai-iltana Etelä-Pohjanmaalta läntiseen Suomeen, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen. Sateet muuttuvat sisämaassa lumeksi, ja sadealue pyörähtää Uudenmaan ja Kymenlaakson yli tiistaiaamun kuluessa, jolloin lunta voi tulla pääkaupunkiseudullekin.

– Ensilumeen on ihan hyvät mahdollisuudet.

Päiväsaikaan on suurimmilta osin poutaista sekä maanantaina että tiistaina.

Viikon keskivaiheilla lunta Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle ja maan keskiosiin

Pohjois-Suomi ja eritoten Lappi pysyvät viikon jatkuessa kylmän ilman piirissä, luvassa on talvista pakkassäätä.

– Oulu–Kajaani-linjalle asti ja siitä pohjoiseen ollaan selvemmin talven puolella, Korhonen toteaa.

Viikon puolivälissä lumisateita kulkee jonkin verran maan keskiosien, Pohjois-Pohjanmaan eteläosien ja Kainuun yli.

Viikon puolivälin jälkeen eteläisessä ja läntisessä Suomessa on hetkellinen lauhempi tuulahdus, jolloin lämpötila voi nousta uudelleen plussan puolelle. Kohti viikon loppua säät kääntyvät kuitenkin jälleen kylmemmiksi.