Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle, Suomessa ravintoloiden uudet rajoitukset voimaan puoliltaöin

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun koronaviruksen omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan. (Lähde: AFP)

Jätteiden punnitus voi auttaa saavuttamaan kiristyvät kierrätystavoitteet

Kierrätystavoitteita tiukennetaan sekä EU:ssa että Suomessa. Eräs keino lisätä lajittelua olisi punnitukseen perustuva jätekeräys, josta on saatu hyviä kokemuksia Euroopasta.

Maksa siitä mitä heität pois -järjestelmässä jätemaksut perustuvat jätteen punnitukseen ja lajiin. Sekajätteen kerääminen on asiakkaalle kalliimpaa kuin hyötyjätteen kerääminen, mikä kannustaa lajitteluun.

Suomessa jätteiden punnitusta on toistaiseksi tehty lähinnä kokeilumielessä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta.

Uutissuomalainen: Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tietojen mukaan Valko-Venäjän kautta EU:n alueelle pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Haavisto kertoo Uutissuomalaiselle keskustelleensa YK:n pakolaiskomissaarin Filippo Grandin kanssa, ja Grandin mukaan tulijat eivät ole välittömästi sotaa tai poliittista vainoa pakenevia.

Jos joukossa olisi mukana YK:n pakolaissopimuksen kriteerit täyttäviä henkilöitä, Haaviston mukaan Valko-Venäjän pitäisi käynnistää heille turvapaikkamenettely. Valko-Venäjä kuuluu YK:n pakolaissopimuksen allekirjoittaneisiin maihin.

Ravintoloiden uudet rajoitukset tulevat voimaan puoliltaöin

Hallituksen uudet ravintolarajoitukset tulevat voimaan ensi yönä puoliltaöin. Rajoitukset koskevat koronaepidemian leviämisalueita.

Valtioneuvosto on linjannut, että anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu kello 17 ja sulkea ovensa kello 18. Kaikki ravintolat saisivat vapautuksen rajoituksista, jos ne edellyttävät asiakkailtaan koronapassia.

Uusi linjaus kiristää merkittävästi esimerkiksi baarien mahdollisuuksia toimia ilman koronapassia, joka kertoo suojasta koronavirusta vastaan esimerkiksi rokotusten myötä.

Viikonloppuna pakkasta ja paikoin selkeää, revontulien todennäköisyys hieman koholla

Suomeen on luvattu lauantaina ja sunnuntaina pakkasta, kertoo Ilmatieteen laitos. Lauantaina pakkasta on maan etelä- ja keskiosissa 5–10 ja pohjoisessa 10–20 pakkasastetta.

Lauantaina etenkin Lounais-Suomeen on luvattu selkeää.

Revontulien todennäköisyys on hieman koholla myös Suomen etelä- ja keskiosissa. Auringosta keskiviikkoiltana lähtenyt massapurkaus voi hipaista maata viikonloppuna ja aiheuttaa pientä magneettista aktiivisuutta lauantaina ja sunnuntaina. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Joulukausi avataan tänään ainakin Helsingissä ja Turussa

Joulukausi avataan tänään ainakin Helsingissä ja Turussa.

Helsingissä joulu avataan Aleksanterinkadulla. Tänään alkavat myös perinteiset Tuomaan Markkinat. Markkinoita vietetään poikkeuksellisesti Kauppatorilla Senaatintorin valaisinremontin vuoksi.

Turussa vietetään tänään joulunavaustapahtumaa, johon kuuluvat esimerkiksi jouluparaati ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden avaus.

Tampereella joulukausi avataan huomenna perinteisellä jouluparaatilla.

Yksi ihminen kuoli kahden henkilöauton nokkakolarissa Porvoonväylällä

Vantaalla Porvoonväylällä ennen puoltayötä tapahtuneessa kahden henkilöauton kolarissa on kuollut yksi ihminen, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi Twitterissä.

Poliisi kertoo kyseessä olleen nokkakolari, jossa lisäksi loukkaantui yksi ihminen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi aiemmin, että autoissa oli yhteensä kolme ihmistä, jotka vietiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Ilmoitus onnettomuudesta tuli puoli kahdentoista jälkeen perjantai-iltana. Tie Vantaan Rajakylän kohdalla oli osin poikki aamuyölle kahteen asti. Poliisi oli paikalla ohjaamassa liikennettä.

Salomonsaarten mellakoissa kolme kuolonuhria

Salomonsaarten levottomuuksissa on kuollut kolme ihmistä, kertoo poliisi. Poliisin mukaan ruumiit löytyivät palaneesta rakennuksesta pääkaupunki Honiarassa. Kyseessä ovat ensimmäiset päiviä jatkuneen mellakoinnin vaatimat kuolonuhrit.

Uhrit löytyivät perjantaina illalla. Lauantaiaamu on valjennut saarilla melko rauhallisena paikallisten tutkiessa mellakoiden aiheuttamia vaurioita. Pääkaupungissa oli yöaikaan käytössä ulkonaliikkumiskielto.

Mellakat ovat raunioittaneet osan pääkaupungista, ja hyökkäyksen kohteeksi on joutunut muun muassa pääministeri Manasseh Sogavaren koti. (Lähde: AFP)

Legendaarinen Broadway-musikaalisäveltäjä Stephen Sondheim on kuollut

Yhdysvaltalainen musikaalisäveltäjä Stephen Sondheim on kuollut 91 vuoden iässä, kertoo New York Times. Lehdelle asiasta kertoo Sondheimin asianajaja.

Sondheim tunnetaan useiden Broadway-klassikoiden säveltämisestä, sanoittamisesta ja käsikirjoittamisesta. Sondheimin kynästä syntyivät muun muassa vuoden 1957 musikaalin West Side Storyn sanoitukset.

Uransa aikana Sondheim voitti kahdeksan musiikkialan Grammy-palkintoa, kahdeksan teatterialan Tony-palkintoa sekä parhaan laulun Oscarin. (Lähde: AFP)

Rukalla on rapsakka talviurheilulauantai

Maastohiihdon maailmancupin kauden ensimmäiset normaalimatkan kilpailut hiihdetään tänään, kun miehet lykkivät Rukalla perinteisellä 15 ja naiset 10 kilometriä. Miesten kilpailu alkaa kello 11.15 ja naisten kilpailu 14.30.

Suomalaisista suurimmat odotukset on kohdistettu Iivo Niskaseen ja Krista Pärmäkoskeen . Veljensä tavoin myös Kerttu Niskanen aloittaa maailmancupin.

Yhdistetyssä suomalaiset tavoittelevat Ilkka Herolan johdolla eilistä parempaa päivää, kun HS142-mäestä hypätään kello 10.10 alkaen. Latu kutsuu kello 16.30, kun ohjelmassa on kymmenen kilometrin hiihto.

Ilta huipentuu kello 17.30 erikoismäen kilpailuun, johon Niko Kytösaho pääsi ainoana suomalaisena.

Aho ja Kotkaniemi takoivat kolmella maalilla Carolinaa 6-3-voittoon Philadelphiasta

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaistähdet Sebastian Aho ja Jesperi Kotkaniemi osallistuivat yhteensä kolmella maalilla joukkueensa ottamaan röyhkeään 6–3-vierasvoittoon Philadelphia Flyersista.

Pisteille pääsi myös joukkuetoveri Teuvo Teräväinen , joka avitti ensimmäisen Ahon kahdesta maalista verkkoon avauserässä. Kotkaniemi nappasi nimiinsä myös syöttöpisteen Steven Lorentzin maalista kakkoserän lopulla.

Carolinan maalia vahtinut Antti Raanta torjui 20 laukausta 23:sta. Philadelphian riveissä pelannut suomalainen Rasmus Ristolainen teki yhden joukkueensa kolmesta maalista.