Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venezuelan presidentti Maduro kutsuu EU:n vaalitarkkailijoita vihollisiksi ja vakoojiksi

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kutsunut maan paikallisvaaleja valvoneita EU:n tarkkailijoita vihollisiksi ja vakoojiksi.

Samalla presidentti on kiistänyt tarkkailijoiden arviot siitä, että äänestys oli epäsäännöllisyyksien tärvelemä. Maduron mukaan tarkkailijat eivät löytäneet kritiikkiä tukevia todisteita.

– Vihollisina tulleet, Euroopan unionin vakoojien delegaatio, ei löytänyt yhtään todisteita vaalijärjestelmää kritisoidakseen, Maduro sanoi sunnuntaina.

Maassa valittiin viikko sitten sunnuntaina uusia kuvernöörejä ja pormestareita. Valtaosassa äänestyksistä voittajaksi julistettiin Maduron hallintoa tukeva ehdokas.

Äänestyksiä jo useamman vuoden boikotoinut oppositio otti vaaleihin osaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017.

EU taas lähetti maahan vaalitarkkailijoita ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Unionin tarkkailijoiden mukaan olosuhteet olivat edellisiä vaaleja paremmat, mutta silti vaaleissa noudatettiin puutteellisesti laillisuusperiaatetta. Tarkkailijatehtävän johtajan mukaan puutteita oli muun muassa tasa-arvoisuuden ja vaalien läpinäkyvyyden osalta.

Opposition jakautuneisuus avitti hallintoa

Hallinnon vaalimenestystä avitti myös se, etteivät oppositioryhmät onnistuneet yhdistämään voimiaan ja antamaan tukeaan yksittäisille ehdokkaille.

Uutistoimisto AFP:lle vaaleja kommentoineen Pedro Benitezin mukaan oppositio kärsi varsin monessa osavaltiossa tappion jakautuneisuutensa vuoksi. Lisäksi huonoa menestystä siivitti se, ettei opposition onnistunut tunnistaa nousevia johtajia.

– Hajota ja hallitse, kolumnisti ja yliopistoprofessori Benitez tiivisti AFP:lle.

Suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä ei ole tunnustanut Maduron hallintoa. Yhdysvallat ja viitisenkymmentä muuta maata, Suomi mukaan lukien, ovat sen sijaan tunnustaneet Juan Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.