Yön uutiskooste | WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita pahimmilta koronataudin muodoilta, kotiolot näkyvät oppimistaidoissa kaikilla koulutusasteilla

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kotiolot näkyvät oppimistaidoissa kaikilla koulutusasteilla - tukitoimien tarve on lisääntynyt entisestään koronapandemian aikana

Perusopetuksessa ei pystytä kuromaan umpeen oppilaiden kotitaustasta juontuvia eroja, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin tekemästä selvityksestä. Matalasti koulutettujen huoltajien lapsilla osaaminen on keskimäärin heikompaa kuin korkeasti koulutettujen huoltajien lapsilla.

Karvin mukaan erilaisia tukitoimia tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa kaikilla koulutusasteilla. Tarve on lisääntynyt entisestään koronapandemian aikana.

Karvin julkaisu on koostettu pääosin viime vuosina tuotetun arviointitiedon perusteella.

Tuontieläimestä voi aiheutua jopa hengenvaarallinen riski, muistuttaa Eläinlääkäriliitto

Tuontieläimestä voi aiheutua pahimmillaan jopa hengenvaarallinen tartuntariski, muistuttaa Eläinlääkäriliitto. Osa zoonoosien riskeistä koskee liiton mukaan sekä lemmikinomistajia että eläinlääkäreitä.

Zoonoosit ovat tartuntatauteja, jotka voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin.

Vuosittain Suomeen tuodaan suuri määrä eläimiä rabiesmaista ja estohoidetaan satoja purtuja ihmisiä. Vuonna 2018 Ruokavirastossa tutkituista tuontikoirista liki kolmasosalta puuttui rabiessuoja, vaikka niiden rokotustodistus toista väitti. Rabies on ehkäistävissä rokotuksin, mutta oireiden alettua se johtaa kuolemaan.

VTV:n ex-pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virkarikosoikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virkarikossyytteistä.

Yli-Viikaria ja viraston tuolloista hallintojohtajaa Mikko Koirasta syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Asiaa koskee sopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Molemmat ovat kiistäneet syytteen.

Lisäksi Yli-Viikaria syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta lentopisteiden käyttöön liittyen. Näitä syytteitä käsitellään ensi viikolla.

Hovioikeus antaa ratkaisunsa Kuopion bussiturmasta, jossa kuoli neljä ihmistä - käräjillä kuljettaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Itä-Suomen hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Kuopion vuoden 2018 bussiturmasta, jossa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui useita.

Viime vuonna Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi bussia kuljettaneen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. 70-vuotias kuljettaja valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Turma tapahtui elokuussa 2018, kun karaokekerhon jäsenet olivat matkalla Ruotsin Kalixista kylpylälomalle Kuopioon. Kuopiossa bussi suistui moottoritien ja Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle.

Pakkanen lauhtuu loppuviikolla - lunta luvassa erityisesti rannikon tuntumassa

Pohjanmaa on tänään kylmintä aluetta Suomessa. Pakkasen ennustetaan kiristyvän päivällä Pohjanmaalla lähelle 30:tä astetta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Pakkasen ennustetaan lauhtuvan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Idässä pakkanen on edelleen kireämpää.

Perjantai-illan aikana ennustetaan lumisadetta pääkaupunkiseudulle, Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Jäätön Suomenlahti voi vahvistaa lumisadetta erityisesti rannikon läheisyydessä. Lunta voi tulla 5–10 senttimetriä. Ilma lauhtuu loppuviikolla, mutta lauhtuminen alkaa kunnolla maanantaina.

WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita pahimmilta koronataudin muodoilta

Koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta. Lisätutkimuksia tarvitaan silti edelleen, sanoo Maailman terveysjärjestön WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Ryanin mukaan ei ole merkkejä siitä, että omikronmuunnos aiheuttaisi vakavampia koronataudin muotoja kuin aiemmat virusvariantit. (Lähde: AFP)

Entinen suurlähettiläs: Kaasuputki Nord Stream 2 on vipuvarsi Venäjän painostamiseen

Nord Stream 2 -kaasuputki ja sen avaaminen on Yhdysvalloille vipuvarsi, kun se painostaa Ukrainalle uhittelevaa Venäjää, sanoo AFP:n haastattelema entinen diplomaatti ja Yhdysvaltain rauhaninstituutin varapuheenjohtaja William Taylor.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kerrotaan tehneen tiistain videoneuvottelussa Venäjän presidentille Vladimir Putinille selväksi, että maa aikoo jäädyttää putken avaamisen, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Taylor sanoo kaasuputken olevan Putinin pitkäaikainen projekti. Toteutuessaan se antaisi Venäjälle paljon vaikutusvaltaa Euroopassa.

Kaasuputki ei olisi kuitenkaan raskain painostuskeino, vaan se olisi Venäjän sulkeminen kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä, Taylor sanoo. (Lähde: AFP)

Nashville haki Detroitista voiton, Tolvaselle kauden kolmas maali

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators voitti Detroit Red Wingsin 5–2-vieraskaukalossa. Joukkueen suomalaiskolmikosta tällä kertaa nousi esiin Eeli Tolvanen, joka teki kauden kolmannen maalinsa päätöserässä.

Tolvanen ohjasi Dante Fabbron syötöstä 4–1-osuman Detroitin maaliin. Nashvillen toinen suomalaishyökkääjä Mikael Granlund jäi ottelussa ilman tehopisteitä.

Joukkueen suomalaismaalivahti Juuse Saros oli sivussa sairastumisen vuoksi. Nashville kertoi Twitterissä, ettei kyseessä ole koronavirustartunta.

Atletico jatkoon tulisen pelin jälkeen

Espanjalaisjoukkue Atletico Madrid otti myöhään tiistaina paikan jalkapallon Mestarien liigan pudotuspeleihin, kun se kaatoi alkulohko B:n päätöskierroksella vieraissa portugalilaisen Porton 3–1. Ottelussa jaettiin kolme punaista korttia, Portolle kaksi ja Atleticolle yksi.

Voitto nosti Atleticon seitsemään pisteeseen ja lohkokakkoseksi. Porto jäi viiteen pisteeseen ja lohkokolmoseksi.

Lohkon toisessa ottelussa Liverpoolin kohdanneella AC Milanilla oli silläkin mahdollisuudet jatkoon, mutta Milan hävisi kotonaan Liverpoolille 1–2 ja jäi neljällä pisteellään lohkon viimeiseksi. Liverpool voitti kaikki kuusi otteluaan lohkossa.

Tyson Furyn oteltava Dillian Whytea vastaan, määrää WBC-liitto

Ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari, brittiläinen Tyson Fury joutuu puolustamaan WBC-liiton mestaruusvyötään maanmies Dillian Whytea vastaan. WBC linjasi asiasta tiistaina.

Fury voitti lokakuussa Deontay Wilderin pitäen WBC-mestaruuden hallussaan. WBC ilmoitti alun perin, että Furyn olisi kohdattava Whyte vain siinä tapauksessa, ettei saa järjestettyä "kiistämätöntä" mestaruusottelua ukrainalaista Oleksandr Usykia vastaan.

Kolmen liiton eli WBA:n, IBF:n ja WBO:n mestaruutta pitävä Usyk ja Fury eivät saaneet ottelua aikaiseksi aikarajan puitteissa, ja näin WBC nosti Whyten kehään Furya vastaan.

Todennäköinen aika Furyn ja Whyten ottelulle on helmi- tai maaliskuussa. (Lähde: AFP)