Perussuomalaiset parantaisi sote-palveluiden saatavuutta palveluautolla – "tärkein toimi hoitoalan ongelmien korjaamiseksi on lisätä resursseja"

Perussuomalaiset esittää aluevaaliohjelmassaan terveyskeskuspalveluauton käyttöä parantamaan sote-palveluiden piiriin pääsemistä.

Puolue korostaa lähiterveysasemien merkitystä ja haluaa säilyttää terveyskeskukset kunnissa. Puolueen mukaan ainakin lääkäri- ja laboratoriopalveluita tarjoava palveluauto kuitenkin täydentäisi keskusten palveluja ja tavoitettavuutta. Myös etävastaanottoa voisi puolueen mukaan hyödyntää silloin, kun se on mahdollista.

– Ensisijainen ja tärkein toimi hoitoalan ongelmien korjaamiseksi on lisätä resursseja. Parempaa johtamistakin tarvitaan, samoin sujuvampia prosesseja ja turhan poistamista, mutta ilman lisäresursseja tämä ei onnistu, puheenjohtaja Riikka Purra sanoi ohjelman julkistustilaisuudessa.

Purra ei ottanut kantaa alan palkkojen nostoon. Hän nosti ongelmaksi hoitajien liian vähäisen määrän, jolloin työntekijöille muodostuu liikaa painetta suhteessa palkkatasoon.

– Hoitajien ja lääkärien määrän lisääminen tietenkin helpottaisi työtä niiden osalta, jotka sitä tekevät.

Puolue vastustaa ulkomaisen työvoiman houkuttelua hoiva-alalle ja lisäisi lääkäreiden koulutusmäärää.

Yksityiset apuun ja sanktiot uhaksi

Perussuomalaiset kritisoi aluevaaliohjelmassaan sote-uudistusta, joka astuu täysimääräisesti voimaan vuoden 2023 alussa.

Puolueen mukaan uudistus ei hillitse sote-menojen nousupainetta, vaan hyvinvointialueiden on arvioitava, tarvitseeko julkinen sektori yksityisiä yrityksiä ja kolmatta sektoria avukseen sote-palveluiden järjestämisessä.

Samaan aikaan puolue kritisoi yksityisten hoivakotien toiminnassa paljastuneita epäkohtia. Ratkaisuksi niihin se toivoo, että alalle tulisi enemmän kilpailua, ja että hoidon rikkomuksista asetetaan yksityisille palveluntarjoajille tuntuvat sanktiot.

Lisäksi puolue leikkaisi maahanmuutosta ja ilmastotoimista terveydenhuollon rahoittamiseksi. Se myös haluaa lailla kieltää terveyspalvelut ilman oleskeluoikeutta Suomessa olevilta muissa kuin terveyttä ja henkeä uhkaavissa tapauksissa.

Toisen suuren oppositiopuolueen kokoomuksen tavoin perussuomalaiset kertoo vastustavansa yksityiseen sairaanhoitoon liittyvän Kela-korvauksen poistoa ja maakuntaveron käyttöönottoa. Perussuomalaisten mukaan maakuntaveron ja kunnallisveron eriytyvä koko eri alueiden kesken ei vastaa perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen henkeä.

Ehdokashankinnassa loppukiri

Perussuomalaisten myötä kaikki vakiintuneet eduskuntapuolueet ovat julkaisseet vaaliohjelmansa, ja puolueiden odotetaan lähtevän toden teolla vaalitielle pian joululomien jälkeen. Purra arvioi perussuomalaisille tuttuun tapaan, että puolueen suurin vastus on äänestysaktiivisuus.

– Kun vaaleja käydään ensimmäistä kertaa, niin varsinaisia numeraalisia tavoitteita ei ehkä kannata rakentaa. Lähdemme tietenkin voittamaan, kuten kaikkia vaaleja.

Ehdokashakemukset tulee jättää viimeistään ensi viikon tiistaina. Puoluesihteeri Arto Luukkanen kertoi, että puolueella on tällä hetkellä kasassa noin 80 prosenttia tarvittavista ehdokkaista.

– Ensi viikonloppuna tehdään loppukiri ja uskon, että päästään kattavaan ehdokastulokseen, Luukkanen sanoi.

Sote-uudistukseen liittyvät aluevaalit järjestetään ensi kuussa. Niissä valittavat aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa.

Vastaisuudessa aluevaalit on tarkoitus järjestää yhdessä kuntavaalien kanssa. Purra toivoi, että myös eduskuntavaalit liitettäisiin samaan yhteyteen. Hän toivoi tämän muun muassa nostavan äänestysaktiivisuutta sekä mahdollistavan laajaa keskustelua eri teemoista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut