Yön uutiskooste | Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaamisessa nyt huomattavia eroja, Greenpeace: Useimpien EU:n sotilasoperaatioiden taustalla fossiilisten polttoaineiden turvaaminen, Hongkongissa Jimmy Lai sai tuomion

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaamisessa nyt huomattavia eroja

Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen on kuluneena vuonna eriytynyt huomattavasti, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) arvioinnista.

Karvin mukaan oppilaat ovat nyt jakautuneet matematiikassa aiempaa paljon selvemmin heikosti, keskimääräisesti tai erittäin hyvin menestyviin.

Samalla kun parhaat yhdeksännen luokan oppilaat hallitsevat jo ylioppilaskokeen lyhyen oppimäärän tehtäviä, voi heikoimmilla oppilailla olla vaikeuksia jopa kolmannen luokan tasoa vastaavissa tehtävissä.

Karvin mukaan yksi syy ilmiöön on etäopiskelu koronapandemian aikana, mikä on joillekin oppilaille osoittautunut haasteelliseksi.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät jatka tes-neuvotteluja tällä viikolla

Teknologiateollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajayhdistys eivät jatka työehtosopimusneuvotteluja tällä viikolla. Asiasta kertoivat keskiviikkoiltana Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi tviiteissään.

Osapuolten neuvottelijat tapasivat keskiviikkona tunnustellakseen jatkoa neuvotteluille. Aallon mukaan Teollisuusliiton hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan kokonaisuutta.

Neuvottelut alan uudesta työehtosopimuksesta kariutuivat viime viikon tiistaina ja ala on ollut joulukuun alusta lähtien sopimuksettomassa tilassa.

Greenpeace: Useimpien EU:n sotilasoperaatioiden taustalla fossiilisten polttoaineiden turvaaminen

Liki kaksi kolmannesta EU:n sotilasoperaatioista liittyy fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja kuljetusten turvaamiseen, ympäristöjärjestö Greenpeace toteaa tuoreessa selvityksessään.

Selvityksen mukaan Euroopan unionin jäsenmaat ovat äärimmäisen riippuvaisia fossiilisten polttoaineiden tuonnista. Lähes 90 prosenttia EU-alueen tarvitsemasta öljystä ja 70 prosenttia fossiilikaasusta on tuontitavaraa. Tämä selittää Greenpeacen mukaan sen, että öljyn ja kaasun saaminen turvataan sotilasoperaatioiden avulla. Tällä hetkellä kahdeksasta operaatiosta viisi liittyy fossiilisiin polttoaineisiin.

Ympäristöjärjestön mukaan tämä on ristiriidassa EU:n ilmastolupausten kanssa.

Hongkongissa demokratia-aktivisti Jimmy Lai sai tuomion Tiananmenin muistotilaisuuden järjestämisestä

Hongkongissa demokratia-aktivisti Jimmy Lai ja kaksi muuta ihmistä ovat saaneet tuomiot luvattomasta kokoontumisesta Tiananmenin verilöylyn muistotilaisuudessa viime vuonna.

Kiina-kriitikkona tunnettua 74-vuotiasta Laita syytettiin muistotilaisuuden järjestämisestä viime vuonna, kun viranomaiset olivat estäneet kokoontumisen koronavirukseen vedoten. Lai on kiistänyt syyllisyytensä. Yhteensä syytteitä on saanut yli 20 ihmistä.

Lai on ollut vangittuna. Häntä syytetään myös muun muassa turvallisuuslakien rikkomisesta.

Lain omistama demokratiamielinen sanomalehti Apple Daily joutui kesäkuussa lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin. (Lähde: AFP)

Pelastakaa Lapset arvioi yli neljännesmiljoonan lapsen kuolleen nälkään Itä-Afrikassa tänä vuonna

Nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin on Itä-Afrikassa kuollut tänä vuonna arviolta yli 260 000 alle viisivuotiasta lasta, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön selvitys.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on tämän vuoden aikana noussut selvästi. Aliravitsemus on ainakin osatekijä noin puolessa alle viisivuotiaiden lasten kuolemissa alueella. Itä-Afrikan akuutisti aliravituista lapsista alle puolet saa tällä hetkellä hoitoa.

Selvitys perustuu YK:n keräämiin tietoihin. Menehtyneiden lasten määrä on järjestön mukaan varovainen arvio. Selvityksen kohteena olevat kahdeksan Itä-Afrikan maata ovat Burundi, Etelä-Sudan, Etiopia, Kenia, Ruanda, Somalia, Sudan ja Uganda.

Mikko Rantasen Colorado vei Rangersia

Jääkiekon NHL:ssä New York Rangersin ja Colorado Avalanchen välisessä ottelussa nähtiin yhteensä 10 maalia. Ottelun voittaja, vierasjoukkue Colorado vei voiton numeroin 7–3.

Suomalaisittain pelissä kiinnostavaa oli turkulaiskaksikon Kaapo Kakon ja Mikko Rantasen välinen taisto. Voittajajoukkueen Rantanen teki ottelussa kaksi maalia, Rangersin Kakko jäi pisteittä.

Coloradon tulokasmaalivahti Justus Annunen ei saanut ottelussa peliaikaa.

Markkanen pääsi kuittaamaan selvän voiton entisestä joukkueestaan

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Cleveland Cavaliers otti selvän 115–92 kotivoiton Chicago Bullsista.

Markkanen pelasi entistä joukkuettaan Bullsia vastaan runsaat 27 minuuttia ja teki 14 pistettä.

Sujuva peli vei Clevelandin takaisin voittojen tielle, mikä tarkoitti Chicagolle neljän voiton putken katkeamista. Cavaliers oli hävinnyt kaksi edellistä kohtaamistaan.

Pelissä eniten pisteitä kerrytti 24 pistettä Clevelandille tehnyt Darius Garland.

Bayern München löi Barcelonan ulos Mestarien liigan jatkopeleistä

Espanjalainen suurseura Barcelona jäi ensimmäisen kerran 20 vuoteen jatkopelien ulkopuolelle jalkapallon miesten Mestarien liigassa. Bayern München murskasi keskiviikkoiltana Barcelonan lohkovaiheen päätöspelissä kotikentällään 3–0, mikä sinetöi Barcelonan jäämisen E-lohkossa kolmanneksi. Lohkon kakkonen oli Benfica.

Barcelona teki lohkovaiheessa vaivaiset kaksi maalia, niistäkin molemmat lohkossa viimeiseksi jääneen Kiovan Dinamon verkkoon. Edellisen kerran Barcelona oli jäänyt jatkopelien ulkopuolelle kaudella 2000–2001.

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut