Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssisähkön kuukausihinta hipoi ennätyksiä heinä-syyskuussa

Pörssisähkön kuukausihinta hipoi ennätystä heinä-syyskuussa. Sähkön, maakaasun ja kivihiilen hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan voimakkaasti vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta raakaöljyn hinnan nousu sen sijaan tasoittui.

Tilastokeskus kertoo, että alkuvuodesta sähköpörssin Suomen aluehinta oli noussut viime vuoden kesäkuun ennätyksellisen matalalta tasolta vuoden 2019 tasolle. Kesällä hinnan nousu voimistui edelleen.

– Syyskuussa 2021 systeemihinnan kuukausikeskiarvo oli ennätyksellisen korkea ja Suomen aluehinta hipoi vuoden 2010 ennätyksiä. Reilussa vuodessa systeemihinta siis nousi ennätyksellisen matalasta ennätyksellisen korkeaksi, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

– Hintavaihtelu kuuluu sähkömarkkinoille. Uusiutuvan vaihtelevan tuotannon määrän kasvaessa hintavaihtelu kasvaa. Tämän hetken tilanteeseen vaikuttaa heikon vesitilanteen lisäksi Keski-Euroopan korkea sähkön kysyntä.

Sähkön markkinahintojen nousu on näkynyt myös sähkön kuluttajahintojen nousuna heinä-syyskuussa. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien toimitusvelvolliset hinnat nousivat vuoden takaiseen verrattuna 4–7 prosentilla ja edelliseen kvartaaliin verrattuna nousua oli pari prosenttia. Myös yritysasiakkaiden hinnat nousivat 6–26 prosentilla edellisestä neljänneksestä.

Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat perustuvat Energiaviraston julkaisemiin toimitusvelvollisuushintoihin, kun yritys- ja yhteisöasiakkaiden hinnat perustuvat Tilastokeskuksen sähköenergian hintakyselyyn.

Öljytuotteiden hinnan nousi tasoittui

Polttoaineiden hinnan nousu heijastui osaltaan sähkön hintaan, koska heikossa vesitilanteessa sähköä tuotettiin polttoaineilla.

– Suomeen tuotavien öljytuotteiden hinnan nousu tasoittui ja raakaöljyn hinta asettui koronaa edeltävälle tasolle vuoden kolmannella neljänneksellä. Polttonesteiden kuluttajahintojen nousu jatkui, Tilastokeskus kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan moottoribensiinin ja kevyen polttoöljyn hinnat nousivat heinäkuusta syyskuuhun neljä prosenttia ja dieselin hinta kaksi prosenttia. Kun verrataan hintoja viime vuoden syyskuuhun, oli moottoribensiinin hinta syyskuussa 19 prosenttia, dieselin hinta 22 prosenttia ja kevyen polttoöljyn 45 prosenttia korkeampi.

Kivihiiltä ja maakaasua tuodaan Suomeen pääosin käytettäväksi energiantuotannossa, ja niiden hinnan nousu heijasti maailmanmarkkinahintoja. Kivihiilen veroton tuontihinta heinä-syyskuussa oli noin 60 prosenttia korkeampi kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Vuoden takaiseen verrattuna hinta oli yli kaksinkertainen. Maakaasun veroton hinta oli vuoden kolmannella neljänneksellä noin 56 prosenttia korkeampi kuin edeltävällä vuosineljänneksellä.