Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL listasi 5–11-vuotiaiden riskiryhmät – kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt kunnille erilliset ohjeet 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä koronarokotuksia varten.

Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla, ja kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset heti kun saavat järjestelyt tehtyä, THL kertoo tiedotteessa.

Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

– Kunnat tiedottavat, milloin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.

5–11-vuotiaille annetaan Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta, josta käytetään tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Listalla esimerkiksi elinsiirto, astma ja diabetes

THL:n ohjeistuksen mukaan muun muassa seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä saada vakava koronavirusinfektion aiheuttama tauti: elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooninen keuhko-, munuais- tai maksasairaus, säännöllistä lääkitystä vaativa astma sekä diabetes.

Lasten sairaudet voivat THL:n mukaan lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Siksi rokotusta suositellaan näihin riskiryhmiin kuuluville lapsille. THL neuvoo tarvittaessa kysymään kotikunnan ohjeistamalta taholta, kuuluuko oma lapsi riskiryhmään.

Käytännössä useimpien 5–11-vuotiaiden rokottaminen vaatii molempien vanhempien suostumuksen, sanoo Kontio.

– Vaikka lapsi ei olisi kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, hänelle tulisi kertoa rokotuksesta iänmukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

"Suurin osa haittavaikutuksista lieviä"

Muista maista kertyneen tiedon perusteella lasten koronarokotuksista saamat haittavaikutukset ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla, THL kertoo.

– Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä, sanoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi tiedotteessa.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) ja THL arvioivat parhaillaan, pitäisikö kaikille 5–11-vuotiaille tarjota koronarokotetta.