Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL neuvoo juhlimaan uuttavuotta pienemmässä porukassa, alennusmyynnit vaaranpaikka

Uudenvuoden juhlistamista koskevat samat terveysneuvot kuin joulun viettoa.

– Eli pyrittäisiin pienemmässä porukassa sitä uuttavuotta juhlimaan ja pohtimaan, jos mukana on riskiryhmiä, miten toimitaan, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen koronatiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa uudenvuoden jälkeiset alennusmyynnit ovat vaaranpaikka, jossa koronavirus voi levitä.

– Kannattaa pitää terve järki mukana, olla maskitettuna eikä lähteä sairaana liikkeelle, Salminen ohjeisti THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tilannekatsauksessa.

STM:n ja THL:n mukaan positiivisten koronatestien osuus on jatkanut kasvuaan. Suomessa positiivisten testien osuus kaikista testeistä oli viime viikolla 10,7 prosenttia, kun edeltävällä viikolla positiivisten testien osuus oli 8,1 prosenttia.

STM:n mukaan koronavirustestejä on tehty paljon viime viikkoina. Viime viikolla tehtiin yli 152 000 koronatestiä.

Salminen muistutti koronatiedotustilaisuudessa, että pyhäpäivien aikana luvuissa on tulkintahaasteita ja niihin tulee suhtautua varauksella. Lisäksi tartuntaluvut voivat olla vaillinaisia, sillä Hus-alueella on ollut häiriötä tapausten ilmoittamisessa kansalliseen rekisteriin.

– Todellisuudessa tartuntojen määrä on paljon suurempi kuin mitä testeillä tällä hetkellä voidaan tarkalleen todeta, STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi.

Kolmannen rokotteen saaneiden määrä ylitti miljoonan

THL ilmoitti tänään, että koronarokotteen kolmannen annoksen saaneiden määrä on ylittänyt Suomessa miljoonan. Kolmannen koronapiikin saaneita on nyt yli 1 013 000.

Kolmannen koronarokotteen on saanut yli viidesosa Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi rokoteannosta saaneita on liki 4,1 miljoonaa eli lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Yhden rokotepiikin on Suomessa ottanut noin 4,3 miljoonaa ihmistä.

Sairaalakuormitus on säilynyt vakaana

Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on toistaiseksi säilynyt vakaana, kertovat STM ja THL.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on THL:n mukaan noussut maanantaista 37 ihmisellä. Suomessa on nyt sairaalahoidossa 343 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta, joista tehohoidossa on 56 potilasta. Tehohoidossa olevien määrä on laskenut maanantaista kahdella.

Joulunpyhien aikana erikoissairaanhoidon kuormitus on ollut odotettua tasaisempaa. Sairaalahoidon tarve on myös viime viikkoina jakautunut aiempaa tasaisemmin koko maan alueelle.

STM:n Voipio-Pulkki huomautti tänään koronatilannekatsauksessa, ettei vielä tiedetä, mihin omikronmuunnoksen aiheuttama suuri tartuntamäärä johtaa. Viimeaikaisten tartuntamäärien vaikutuksen odotetaan näkyvän loppiaiseen mennessä.

– Varsin yksimielisesti sairaaloiden edustajat ovat sitä mieltä, että saattaa olla kyseessä tyyni myrskyn edellä, mutta odotetaan noin loppiaiseen mennessä sitten nähtävän, mikä se tulos erikoissairaanhoidon näkökulmasta on tästä nyt suuremmasta tartuntojen määrästä ja omikronmuunnoksen yleistymisestä, hän sanoi.

Voipio-Pulkki ei näe perustelua sille, että perustettaisiin fyysisesti erillisiä koronapotilaiden sairaaloita.

– Ihmiset yleensä tarvitsevat vähän laaja-alaisempaa hoitoa silloin kun sairaalahoitoa vaativista terveysongelmista on kyse.

Asia on hänen mukaansa varmaankin suurimmissa sairaaloissa harkinnassa.

Ilmaantuvuus korkeinta Husin alueella

THL kertoi tänään 2 584 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 30 124 tartuntaa, mikä on 9 978 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL kertoi tänään lisäksi 22 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 1 548.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät koko maassa Kainuun sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku on 543 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Edeltävien kahden viikon ilmaantuvuusluku oli 363.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, jossa ilmaantuvuus on 867.

Ilmaantuvuus on korkeaa myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (656), Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (614) ja Satakunnan sairaanhoitopiirissä (507).

Matalinta ilmaantuvuus on Ahvenanmaan sairaanhoitopiirissä (126). Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.