Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirastoilta sulkupäätöksiä yleisötilaisuuksille – Lounais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan uusi vuosi alkaa rajoituksilla

Kolme aluehallintovirastoa kertoi keskiviikkona päätöksistään, jotka käytännössä sulkevat valtaosan yleisötilaisuuksista. Nyt kerrotuilla päätöksillä on laajoja vaikutuksia ihmisten elämään Lounais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan alueilla. Päätösten taustalla on nopeasti heikentynyt koronatilanne, jonka vuoksi tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään.

Kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kielto ja tilojen sulkupäätös jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla tammikuun 15. päivään saakka, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Pohjois-Pohjanmaan kuntia koskeva määräys kieltää kokonaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Kaikki asiakas- ja yleisötilat, yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pysyvät suljettuna. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia, aluehallintoviraston tiedotteessa sanotaan.

Kauppakeskusten oleskelutilat suljetaan

Yleisölle avoimilla ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuilla tiloilla tarkoitetaan esimerkiksi joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettäviä sisätiloja ja kuntosaleja. Myös yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät pysyvät suljettuina. Tanssipaikat, kuorolaulutoiminta, harrastajateatterit sekä huvi- ja teemapuistot pidetään myös kiinni. Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on nekin määrätty suljettaviksi yleisöltä. Aluehallintovirasto katsoo, että päätöksen on epidemiatilanteen takia välttämätöntä tulla voimaan nopeasti.

Sulkemispäätös ei koske sisäleikkipuistoja ja -leikkipaikkoja, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2005 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja tai niihin kulkemista.

Rajoituksilla pyritään hillitsemään tartuntamäärien kasvua

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen sulkemista ja käyttöä koskevat uudet koronarajoitukset. Päätökset ovat voimassa tammikuun 1.–15. päivien välisen ajan. Tilojen sulkeminen ei koske kuitenkaan alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa.

– Rajoitusten jatkaminen on tarpeen epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kiristyvät Varsinais-Suomessa, mutta lasten harrastustoimintaa tiloissa ei rajoiteta. Yhtenäiset rajoitukset koskevat koko Lounais-Suomen aluetta. Toivottavasti näillä rajoituksilla saadaan hillittyä tartuntamäärien kasvua, ylijohtaja Leena Räsänen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Aluehallintovirasto määrää suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi urheilu- ja uimahallit sekä erilaiset harrastustilat.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta pyritään turvaamaan

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti jatkavansa myös Pirkanmaalla tilojen käyttöä koskevia määräyksiä tammikuun 30. päivään asti. Päätös on voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueella

Asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat velvoitetaan järjestämään tilojen käytön siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

– Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä, tiedotteessa sanotaan .

Pirkanmaalla suljetaan yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat tammikuun 7. päivään asti. Sulkeminen koskee esimerkiksi urheilutiloja, uimahalleja ja harrastetiloja.

Sulkemispäätöksen alaisia tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.