Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkkipiispa Tutu haudattiin juhlavin menoin mutta koruttomasti Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa arkkipiispa Desmond Tutu haudattiin lauantaina valtiollisin menoin, mutta hautajaiset olivat silti puitteiltaan vaatimattomat, sillä Tutu oli itse toivonut sitä.

Hän toivoi halpaa arkkua, ja kukkien sijasta surijoiden tuli antaa lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Hautajaisjumalanpalvelus pidettiin St. Georgen katedraalissa Kapkaupungissa. Samassa kirkossa Tutu aikanaan piti saarnojaan, joissa hän vastusti valkoista ylivaltaa ja rotuerottelupolitiikkaa. Hänet oli myös määrä haudata katedraalin kirkkomaalle.

– Kiitämme sinua rakastava isämme. Koska jaoimme hänet koko maailman kanssa, jaamme myös kiitollisina osan rakkaudestamme häneen, sanoi Tutun tytär Mpho.

Tutun muistopuheen piti Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa, joka luovutti samalla Tutun leskelle Leahille maan lipun kunnianosoituksena Tutun hellittämättömästä työstä tasa-arvon puolesta.

– Samalla tavalla kuin rakastamamme Nelson Mandela oli demokratiamme isä, arkkipiispa Tutu oli uuden kansakuntamme henkinen isä, Ramaphosa sanoi.

– Hänen elämänsä oli rehellinen ja täysi. Hän jätti jälkeensä paremman maailman. Muistamme häntä hymy huulillamme, presidentti jatkoi.

Tutu sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984.

Koko joukko arvovieraita

Tutun hautajaisiin loppui Etelä-Afrikkaan julistettu viikon suruaika. Tutun arkku oli kaksi päivää näytteillä ennen hautajaisia, ja tuhannet ihmiset kävivät jättämässä jäähyväisensä rakastetulle arkkipiispalle.

Tutu kuoli sunnuntaina 90-vuotiaana.

Tutun läheisten lisäksi hautajaisvieraisiin kuuluivat muun muassa Irlannin ex-presidentti Mary Robinson, Mandelan leski Graca Machel sekä ex-presidentit Thabo Mbeki ja Kgalema Motlanthe.

Sen sijaan Tutun läheisiin ystäviin kuulunut dalai-lama ei päässyt muistamaan arkkipiispaa koronarajoitusten ja korkean ikänsä vuoksi.

Hautajaistensa ohjenuoraksi Tutu oli valinnut otteen Uudesta testamentista Jeesuksen sanoista opetuslapsilleen viimeisen ehtoollisen jälkeen.

– Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut.

Haavisto: Tutu oli moraalinen suunnannäyttäjä

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muisteli edesmennyttä arkkipiispaa blogissaan lauantaina. Tutu oli Haaviston mukaan moraalinen suunnannäyttäjä, jonka suurimpana päämääränä olivat oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja vapaus.

– Näihin arvoihin hän oli sitoutunut ja näitä hän edisti läpi elämänsä eri rooleissaan niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Hän toimi pitkään myös tunnettujen rauhan, oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien vanhimpien ryhmän (The Elders) jäsenenä. Tähän ryhmään kuuluu myös presidentti Martti Ahtisaari, ulkoministeri kirjoitti.

– Tutu korosti naisten asemaa päätöksenteossa ja konfliktien ratkaisemisessa. Tässä on edelleen paljon työsarkaa, mutta Tutun esikuvaa on hyvä seurata. Tänään myös Suomessa moni elää päivän eteläafrikkalaisten surun kanssa, kunnioittaen suuren kirkonmiehen ja valtiomiehen elämäntyötä, Haavisto jatkoi.

-----

Juttua on korjattu klo 17.30: Hautajaiset olivat lauantaina, ei perjantaina.