Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kazakstanissa energian hinnan nousua vastustavat mielenosoitukset ovat johtaneet hätätilan julistamiseen

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev hyväksyi keskiviikkona maan hallituksen eron vain tunteja sen jälkeen, kun oli julistanut hätätilan suureen osaan maata vastauksena viimeaikaisiin levottomuuksiin.

Keski-Aasian maassa on osoitettu mieltä energian hinnan nousun takia, ja tuhannet ihmiset ovat vaatineet hallituksen eroa.

Almatyn kaupunki oli kaaoksessa myöhään tiistaina poliisin yrittäessä tukahduttaa levottomuuksia. Yli 5 000 mielenosoittajaa marssi keskuskaduilla huutaen hallituksen vastaisia ​​iskulauseita ja hyökäten ajoittain ajoneuvoihin.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki poliisin ampuvan tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua mielenosoittajia kohti.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan yli 200 ihmistä on pidätetty levottomuuksissa. Lisäksi lähes sadan poliisin kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Alueella ollaan riippuvaisia edullisesta nestekaasusta ajoneuvojen pääpolttoaineena.

Hallitus päätti sittemmin laskea hintoja mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti, mutta se ei riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Venäjä kehottaa kazakstanilaisia vuoropuheluun mellakoiden sijasta

Venäjän ulkoministeriö kehottaa ihmisiä Kazakstanissa rauhanomaiseen ratkaisuun vuoropuhelun kautta. Ministeriön tiedotteessa todettiin Venäjän tukevan ongelmien ratkaisemista lakien puitteissa, ei niitä rikkomalla ja kaduilla mellakoimalla.

Ulkoministeriö kertoi seuraavansa tarkkaan tilanteen kehittymistä veljellisessä naapurimaassa, joka on Venäjän strateginen kumppani. Toivomme tilanteen normalisoituvan mahdollisimman pian, Venäjän ulkoministeriö totesi.

Energian hinnankorotuksista alkunsa saaneet harvinaiset levottomuudet ovat levinneet eri puolille entistä neuvostotasavaltaa Kazakstania. Protestit johtivat myös maan hallituksen eroamiseen.

Internetiä tarkkailevan NetBlocks-järjestön mukaan tietoverkot ovat pimentyneet nyt koko maassa aiempien pienempien häiriöiden jälkeen. Järjestön mukaan verkon sulkeminen on omiaan vaikeuttamaan Kazakstanin hallinnon vastaisista mielenosoituksista raportoimista.

-----

Lähteenä myös Guardian .