Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

HS: Suomalaisvirologi uskoo Kyproksella havaitun uuden virusmuunnoksen olevan labravirhe – "deltakronvariantin" löytänyt tutkija puolustaa löydöstä Bloombergin haastattelussa

Kansainvälinen tiedeyhteisö ei ole vielä tunnustanut hiljattain Kyproksella havaitun niin kutsutun deltakron-virusmuunnoksen olemassaoloa. Kyproslainen professori Leondios Kostrikis kertoi tv-haastattelussa perjantaina, että uusi delta- ja omikronmuunnosta yhdistävä variantti olisi sairastuttanut jo 25 ihmistä.

Bloomberg: Kyproksella yli 20 ihmistä on sairastunut uudenlaiseen koronamuunnokseen – vielä ei osata sanoa, kuinka helposti deltacron leviää

Muun muassa suomalainen suomalaisvirologi Olli Vapalahti arvioi eilen Helsingin Sanomille, että todennäköisesti kyse olisi laboratoriossa tapahtuneesta kontaminaatiosta. Kontaminaatio laboratoriossa tarkoittaa sitä, että tutkittavaan näytteeseen pääsee vahingossa jotakin ei-toivottua ainesosaa.

– Periaatteessa tällaisen yhdistelmäviruksen syntyminen deltan ja omikronin välillä niin sanotun rekombinaation kautta on toki mahdollista, Vapalahti kertoi.

Kostrikis puolsi havainnon todenperäisyyttä uutistoimisto Bloombergille sunnuntaina. Hänen mukaansa kyse ei ole labravirheestä.

Kostrikis kertoi, että hänen tunnistamissaan tapauksissa mutaatio olisi suoraan seurausta evolutiivisestä muutoksesta perimäkannassa, eikä se johtuisi yksittäisestä rekombinaatiosta.

Rekombinaatiossa koronavirusten rna-sisältöä kopioivat entsyymit vaihtavat paikkaansa rna-rihmoissa. Kun entsyymit hyppivät paikasta toiseen, sekoittuu viruksen rna-sisältö eli perintöaines samalla tehokkaasti ja virus muuntuu.

Kyproslaistutkijan mukaan laboratoriossa tapahtuneen kontaminaatioväitteen puolestaan kumoaisi se, että "deltakronia" ilmenee enemmän sairaalahoitoon joutuneissa koronapotilaissa. Hänen kertomansa mukaan näytteet olisi lisäksi tutkittu ja koronasekventoitu muuallakin kuin Kyproksella.

– Ainakin yhdessä Israelissa maailmanlaajuisesta tietokannasta tutkitussa sekvenssissä esiintyi deltakronin geneettisiä ominaisuuksia, Kostrikis kertoi.

– Nämä löydökset kumoavat epäviralliset lausunnot siitä, että deltakron olisi tekninen virhe.

Bloombergin haastattelema koronavirustutkija Nick Loman Birminghamin yliopistosta uskoi yhä kyprolaiskollegansa löydöksen olevan uutisankka. Suomalaistutkija Vapalahden tavoin hän uskoi virheen tapahtuneen koronasekvennoinnissa.