Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen murhasta asumisyksikössä Helsingissä – uhrissa oli yli 100 pisto- tai viiltohaavaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 39-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta asumisyksikössä Helsingissä. Veriteko tapahtui maaliskuun alussa 2021.

Samalla käräjäoikeus tuomitsi 31-vuotiaan naisen sakkoihin pelastustoimen laiminlyönnistä, koska tämä ei hälyttänyt uhrille apua.

Tapahtumat alkoivat, kun kolmikko päätyi naisen asunnolle. Tuomittu mies kertoi tajunneensa illan aikana, että oli tavannut toisen miehen aiemminkin. Tuomitun mukaan miehet olivat tuolloin viettäneet aikaa samassa paikassa, ja häneltä oli anastettu rahaa sekä hänen kaverinsa vaimolle epäiltiin tehdyn väkivaltaa.

Kyseiset aiemmat tapahtumat johtivat nyt väkivaltaan, käräjäoikeus katsoo tuomiossaan.

– (Tuomittu) itse on pääkäsittelyssä kertonut, että hänen tarkoituksensa oli ollut antaa opetus, ja että "homma oli mennyt liian pitkälle", tuomiossa todetaan.

Oikeuden mukaan tuomittu mies iski uhria veitsellä, haarukalla ja saksilla aiheuttaen tälle yli sata pisto- tai viiltohaavaa eri puolille vartaloa.

Lopulta mies ja nainen poistuivat asunnosta tarkistamatta, oliko uhri elossa.

Nainen kertoi pelänneensä

Tuomitulle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan tämä oli teot tehdessään syyntakeinen eli ymmärsi tekojensa seuraukset. Käräjäoikeus katsoi, että henkirikos oli erityisen raaka ja tehty erityisen julmalla tavalla. Kauko Kalevi Konttinen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta sekä maksamaan korvauksia uhrin omaisille.

Tuomittu nainen kertoi pelänneensä Konttisen tekevän myös hänelle jotain. Oikeus totesikin, ettei naisen voitu edellyttää hankkivan uhrille apua vielä kotonaan.

Veriteon jälkeen nainen ja Konttinen kuitenkin menivät kauppaan, missä oli muitakin ihmisiä. Oikeuden mukaan viimeistään kaupassa nainen olisi voinut ryhtyä toimiin, jotta uhri olisi saanut apua.

Nainen tuomittiin pelastustoimen laiminlyönnistä 30 päiväsakkoon. Oikeus kuitenkin katsoi, että hän suoritti rangaistuksen jo ollessaan tutkinnan alkuvaiheessa tutkintavankeudessa taposta epäiltynä.