Hoitajajärjestöt arvioivat alkavan työmarkkinakierroksen nousevan ratkaisevimmaksi ikinä hoitajapulan vuoksi – "Siitä ei päästä mihinkään, että ratkaisut tulevat vaatimaan rahaa"

Hoitajien ammattijärjestöt Tehy ja SuPer pitävät tänään käynnistyviä kunta-alan työmarkkinaneuvotteluita merkittävinä vallitsevan hoitajapulan ratkaisemisessa. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvioi järjestöjen yhteisellä tiedotteella, että kansalaisille perustuslain mukaan kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita ei voida enää turvata, ellei hoitohenkilöstön palkkausta ja työoloja saada säälliselle tolalle.

– Ei ole liioiteltua arvioida, että nyt alkava työmarkkinakierros on ratkaisevin ikinä, Rytkönen linjaa tiedotteella.

Järjestöjen kärkitavoitteet neuvotteluissa ovat palkkauksen parantaminen, palkkatasa-arvon edistäminen sekä työhyvinvoinnin parantaminen työaikamääräysten avulla.

– Hoitajapula on tunnustettu ja ymmärretty sen vakavuus. Puheiden pitää nyt muuttua teoiksi ja vastuun pallottelu saa loppua. Työmarkkinaneuvotteluissa haetaan kyllä tarvittavat ratkaisut. Mutta siitä ei päästä mihinkään, että ratkaisut tulevat vaatimaan rahaa, joka valtiovallan on tavalla tai toisella osoitettava, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Järjestöt myös kritisoivat voimakkaasti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun käynnistämää ohjelmaa sote-henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden varmistamiseksi. Ohjelma käynnistettiin sen jälkeen, kun Euroopan komissio kiinnitti huomiota Suomen hoitajapulaan.

Kritiikin kärkeen nousee palkkauksen rajaaminen pois ohjelmasta. Rytkönen ja Paavola pitävät palkkaa keskeisenä vetovoimatekijänä.

– Palkkauksen parantaminen on niin keskeinen tekijä, että muut toimenpiteet hoitajapulan ratkaisemiseksi uhkaavat jäädä väkisin torsoksi.

Tänään alkavissa neuvotteluissa käsitellään kunnallista virka- ja työehtosopimusta (KVTES). Sopimuskausi alalla päättyy helmikuun lopussa.

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut