Stoltenberg: Natolla ja Venäjällä suuria erimielisyyksiä, mutta jatkoneuvottelut mahdollisia

Venäjällä ja Natolla on edelleen suuria erimielisyyksiä, joita ei ole helppo ylittää, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

– Mutta on myönteinen merkki, että kaikki Nato-liittolaiset ja Venäjä istuivat saman pöydän ääreen, Stoltenberg sanoi Naton ja Venäjän neuvoston kokouksen jälkeen Brysselissä.

Stoltenbergin mukaan kaikki Nato-liittolaiset olivat torjuneet yksimielisesti Venäjän vaatimuksen, että Naton pitäisi luopua avoimien ovien politiikasta eli uusien jäsenten hyväksymisestä. Hänen mukaansa tämä on erittäin tärkeää erityisesti pienten maiden kannalta.

– Minusta on mielenkiintoista huomata, että Suomen ja Ruotsin kaltaisilla mailla, jotka eivät ole hakeneet Naton jäsenyyttä, on hyvin selkeä kanta tästä, Stoltenberg sanoi.

Hänen mukaansa merkitsisi paluuta etupiiriajatteluun, jos avoimista ovista luovuttaisiin.

– Siksi Suomen presidentti käytti uudenvuodepuheensa tämän periaatteen tärkeyden alleviivaamiseen, Stoltenberg jatkoi.

Hän sanoi Naton kuitenkin olevan valmis jatkamaan neuvotteluja Venäjän kanssa joistain aiheista. Näitä ovat muun muassa läpinäkyvyyden lisääminen sotaharjoituksissa ja molemminpuoliset rajoitukset ohjusaseistukseen, Stoltenberg kertoi.

Stoltenbergin mukaan Nato olisi ollut valmis sopimaan jatkoneuvottelujen aikataulusta, mutta Venäjä ei antanut vielä vastausta.

Naton ja Venäjän neuvottelut venyivät hieman odotettua pidempään eli neljän tunnin pituisiksi.

Sherman: Jokaisella maalla oikeus valita turvallisuuspoliittinen tiensä

Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Wendy Shermanin mukaan jokaisella maalla on itsenäinen oikeus valita oma turvallisuuspoliittinen tiensä. Sherman tviittasi toistaneensa tämän kansainvälisen järjestelmän ja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteen Naton ja Venäjän neuvoston kokouksessa.

Shermanin kommentti on ristiriidassa Venäjän vaatimuksen kanssa, jonka mukaan Naton pitäisi käytännössä luopua avoimien ovien politiikastaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut