USA:n Blinken vakuutti lännen yksimielisyyttä ulkoministeritapaamisen jälkeen

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan länsimaat ovat yksimielisiä ja puhuvat yhdellä äänellä suhteessa Venäjään. Hän korosti Berliinissä, että mikä tahansa Venäjän joukkojen tunkeutuminen Ukrainaan johtaisi vakavaan vastaukseen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten taholta.

Venäjän vihamielisten toimien vakavista seurauksista varoitti myös Blinkenin kanssa lehdistötilaisuudessa puhunut Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

Blinken ja Baerbock keskustelivat aiemmin päivällä Ukrainasta Ranskan ja Britannian kollegoidensa kanssa.

Transatlanttiseksi nelikoksi (transatlantic quad) kutsutussa kokoonpanossa hahmoteltiinn yhteistä linjaa mahdollisissa uusissa vastatoimissa Venäjää kohtaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lähteet kertoivat AFP:n mukaan Berliinissä Yhdysvaltain hyväksyneen Baltian maiden pyynnön viedä amerikkalaisvalmisteisia aseita Ukrainaan. Lähteiden mukaan Yhdysvallat kiirehtii Euroopan maille annettavia lupia amerikkalaisaseiden viemisestä Ukrainaan.

Baltiasta Ukrainaan vietävien aseiden tyyppiä ei ole julkistettu, mutta Virolla, Latvialla ja Liettualla on muun muassa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia.

Lehti: Vastatoimista eri näkemyksiä

Läntisillä liittolaismailla on entuudestaan erilaisia linjoja Ukrainan avustamisesta, sillä esimerkiksi Yhdysvallat ja Britannia ovat antaneet Ukrainalle myös sotilaallista apua, Saksa taas ei. Washington Post -lehden mukaan länsimailla on myös erilaisia ajatuksia sopivista vastatoimista, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, tai Ukrainan Nato-jäsenyysmahdollisuuksista.

Euroopassa sukkuloiva Blinken vieraili eilen Ukrainassa, ja huomenna hän tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Genevessä. Venäjän penäämiä kirjallisia vastauksia Venäjän turvallisuusvaatimuksiin Blinken ei aio Geneveen viedä.

Blinken vakuutti eilen, että mistään Ukrainaa koskevasta ei sovita ilman Ukrainaa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaa huomista Geneven tapaamista "erittäin tärkeäksi" ja sanoi Venäjän yhä odottavan lännen kirjallisia vastauksia vaatimuksiinsa. Blinkenin mukaan sellaisia on Genevessä turha odottaa, vaan sen sijaan "katsotaan, missä ollaan ja onko jotain mahdollisuuksia jäljellä".

Mainos: Itä-Häme

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut