Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

George Floydin pidätyksessä mukana olleen poliisikolmikon oikeudenkäynti alkamassa – valamiehistö valittiin

Yhdysvalloissa George Floydin pidätyksessä mukana olleiden kolmen poliisin oikeudenkäynti on alkamassa. Kolmikkoa syytetään osallisuudesta Floydin kuolemaan.

Floydin kuolemasta on jo tuomittu yksi poliisi, Derek Chauvin. Hän sai yli 22 vuoden tuomion. Chauvin on valittanut tuomiosta.

Mustaihoinen Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa toissa vuoden toukokuussa, kun valkoihoinen Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinin todistettiin käyttäneen liiallista voimaa aseetonta Floydia vastaan.

Kolmen poliisin oikeudenkäynnin on määrä alkaa maanantaina, ja sen on arvioitu kestävän kaksi viikkoa. Oikeudenkäynnin kaksitoista valamiestä ja kuusi varahenkilöä saatiin valittua torstaina.

Kolmesta syytteessä olevasta poliisista kaksi – J. Alexander Kueng ja Thomas Lane – osallistuivat Floydin pitämiseen aloillaan, kun taas kolmas, Tou Thao, piti sivullisia kauempana tapahtumapaikasta.

Syyttäjän mukaan poliisien olisi pitänyt puuttua Chauvinin toimiin ja reagoida Floydin avunpyyntöihin. Poliisien puolustuksen odotetaan vetoavan muun muassa siihen, ettei kolmikko uskaltanut puuttua Chauvinin tekemisiin, koska tämä oli hyvin kokenut ja palvellut poliisissa liki kaksi vuosikymmentä.

Kueng ja Lane olivat vasta aloittaneet poliisina puolisen vuotta ennen pidätystä. Thaolla oli takanaan kahdeksan vuoden ura.

Floydin kuolema synnytti laajan mielenosoitusaallon rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja maailmalla.