Yhdysvallat toimittaa kirjalliset vastaukset Venäjän turvallisuusvaatimuksiin ensi viikolla, maiden ulkoministerit kertoivat tavattuaan Sveitsin Genevessä perjantaina.
– Pääsimme sopimukseen siitä, että saamme kirjalliset vastaukset kaikkiin ehdotuksiimme ensi viikolla, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi maan vastaavan Venäjän huolenaiheisiin ja esittävän omia ideoitaan.
– Emme odottaneet tänään mitään suuria läpimurtoja, mutta uskon, että olemme nyt selvällä polulla sen suhteen, että ymmärrämme toistemme huolenaiheet ja näkökannat, Blinken sanoi ja kertoi toivovansa diplomatian jatkuvan.
Sekä Lavrov että Blinken kuvailivat keskusteluja suoriksi. Lavrov totesi toivovansa, että tunteet laantuvat.
Lavrovin mukaan hänen ja Blinkenin välillä pidetään uusi tapaaminen sen jälkeen, kun Venäjä on saanut Yhdysvalloilta vastauksensa. Lavrovin mielestä on vielä liian aikaista sanoa, kannattaako asiaa viedä presidenttien väliseen tapaamiseen. Blinken ei sulkenut presidenttien tapaamista pois.
Perjantai-iltana tapaamisen jälkeen Venäjän ulkoministeri totesi kannanotossaan, että jos Yhdysvallat torjuu maan vaatimukset, luvassa on "erittäin vakavia seurauksia".
Blinken pyysi takeita, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan
Suurta huomiota kerännyt tapaaminen käytiin erittäin jännitteisessä tilanteessa. Venäjä on viime kuukausina kerännyt noin 100 000 sotilasta ja raskasta aseistusta Ukrainan rajojen tuntumaan ja esittänyt samalla lännelle tiukkoja vaatimuksia Euroopan turvallisuuteen liittyen. Torstaina Venäjä ilmoitti uusista sotaharjoituksista tammi- ja helmikuussa Atlantilla, Tyynellämerellä, Jäämerellä ja Välimerellä.
Länsi puolestaan on varoittanut mahdollisen hyökkäyksen vakavista seurauksista.
Blinken kertoi Lavrovin toistaneen hänelle Venäjän vakuutuksen, ettei maa aio hyökätä Ukrainaan.
– Jos Venäjä haluaa todistaa maailmalla, ettei sillä ole aggressiivisia aikeita Ukrainassa, hyvä tapa aloittaa olisi liennyttää tilannetta ja vetää joukot pois Ukrainan rajalta, Blinken sanoi.
Lavrov sanoi tapaamisen jälkeen, ettei Venäjä ole koskaan uhannut Ukrainan kansaa. Hän sanoi, ettei Venäjä ei ole huolissaan kuvitteellisista uhkista vaan tosiasioista, ja viittasi siihen, kuinka länsi on aseistanut Ukrainaa.
Ukraina kertoi Venäjän jatkaneen kapinallisten aseistamista
Venäjä on vaatinut viime viikkoina sitovia lupauksia siitä, ettei Nato saa enää laajeta itään.
Venäjä ja länsi kokoustivat viime viikolla tiiviisti useissa eri kokoonpanoissa. Keskustelut eivät tuoneet läpimurtoa, eikä Nato tinkinyt avoimien ovien periaatteestaan.
Diplomatia on jatkunut tällä viikolla. Ennen perjantain tapaamista Blinken kävi keskiviikkona Ukrainassa ja tapasi torstaina Berliinissä ulkoministerikollegansa Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta.
Ennen perjantain tapaamista Venäjän ulkoministeriö kertoi maan haluavan Naton joukkojen ja aseistuksen vetämistä "niistä maista, jotka eivät olleet Naton jäseniä ennen vuotta 1997, mukaan lukien Bulgariasta ja Romaniasta".
Nato torppasi vaatimuksen perjantaina todeten, että asiaan ei suostuta.
Ukraina ilmoitti perjantaina Venäjän lisänneen tässä kuussa asetoimituksiaan Itä-Ukrainan kapinallisille.
Ukrainan mukaan Venäjä on tammikuun aikana toimittanut Itä-Ukrainan kapinallisalueille useita tankkeja, tykkejä ja muuta aseistusta sekä myös ammuksia ja yli 7 000 tonnia polttoainetta.
Baltian maat alkavat toimittaa aseita Ukrainalle
Baltian maat aikovat toimittaa aseita Ukrainalle vahvistaakseen sen sotavoimia, kertovat maiden puolustusministerit tiedotteessaan.
Lausunnon mukaan Viro toimittaa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, kun taas Latvia ja Liettua toimittavat Stinger-ilmatorjuntaohjuksia ja niihin liittyviä laitteita.
Viron puolustusministerin Kalle Laanetin mukaan Ukraina on etulinjassa, joka erottaa muun Euroopan sotilaallisesta konfliktista Venäjän kanssa.
Yhdysvallat antoi luvan aseiden lähettämiselle
Baltian maat – jotka ovat kaikki sotilasliitto Naton jäseniä – kertoivat saaneensa Yhdysvaltain hyväksynnän asialle.
– Tänään meillä on kaikki tarvittavat luvat Yhdysvalloilta aseiden lähettämiseen. Näin osoitamme, että tuemme Ukrainaa paitsi sanoin myös teoin, Laanet sanoi tiedotteessa.
Puolustusministerit myös huomauttivat toivovansa, että Ukrainalle ei tule tarvetta käyttää aseita ja että Venäjä luopuu aggressiivisesta asenteestaan.