Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalipäivän ajokeli on kehno lähes koko maassa Lappia lukuun ottamatta

Vaaliuurnille on syytä kulkea tänään varovasti liukkaan kelin vuoksi niin autolla kuin kävellenkin. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen kehnosta ajokelistä lähes koko maahan pohjoista Suomea lukuunottamatta.

Varoitus liukkaasta kelistä on voimassa koko Etelä- ja Keski-Suomen alueella. Lisäksi Pohjanmaalla, Kainuussa ja Sodankylässä varoitetaan liukkaasta ajokelistä.

Pitävät jalkineet, kuten nastakengät, ovat kävellen äänestämään meneville viisas valinta. Jalankulkukelin varoituksia ei ole voimassa, mutta lumisade lisää liukkautta monin paikoin myös jalkakäytävillä.

Maahan saapuu lännestä lumisadealue, jonka takareunassa sataa myös jäätävää vesisadetta tai tihkua. Sade ylsi aamulla kuuden maissa maan lounaisosasta Kainuuseen. Sadealue väistyy iltapäivällä kaakkoon ja samalla tuuli voimistuu ja sää lauhtuu. Tuntureilla myrskyää, Ilmatieteen laitos ennustaa sääkatsauksessaan.

Lämpötilat ovat muutaman lämpöasteen ja kuuden pakkasasteen välillä. Lämpimintä on länsirannikolla, missä on muutamia lämpöasteita. Lapissa lämpötila on nollasta muutamaan pakkasasteeseen. Itä-Suomessa on pakkasta 4–6 asteen välillä.

Islannin perjantaina saavuttanutta Saharan hiekkaa saattaa sataa Suomessakin

Ilmatieteen laitoksen mukaan on mahdollista, että Saharasta saapuu hiekkapölyä Suomen viikonlopun aikana.

Ilmatieteen laitos tviittasi perjantaina, että Saharan hiekkapöly saavutti Islannin torstaina 20. tammikuuta. Hiekkapölystä mahdollisesti havaintoja tekevien toivottiin ottavan hiekan värjäämää lunta kuppiin ja lähettävän näytteen Ilmatieteen laitokselle.

Aamulehti kertoo verkkosivuillaan , että Saharan hiekkaa voi sunnuntaina sataa pieniä määriä myös Pirkanmaalla. Aamulehden mukaan suurin osa hiekasta kulkeutuu kuitenkin Suomen ohi pohjoispuolelta.

Ilmiö ei ole uusi Suomessa, sillä Saharan hiekkaa on saapunut tuulten mukana ennenkin maahan. STT kertoi viime maaliskuussa, että Ilmatieteen laitos sai suomalaisilta tuhansia näytteitä Saharan hiekasta. Tällöin jopa päiväkotilapset osallistuivat tuhansien näytteiden lähettämiseen.

Näytteiden avulla tutkittiin sitä, miten aavikkopöly vaikuttaa ohuiden cirrus-yläpilvien jääkiteiden muodostumiseen.