Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaati Yli-Viikarille ehdollista vankeusrangaistusta

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomio virkarikoksista syytetylle Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille.

Yli-Viikaria syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä koskien sopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja viraston tuolloinen hallintojohtaja Mikko Koiranen. Myös Koiranen on syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Molemmat ovat kiistäneet syytteen.

Syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa. Syyttäjän mukaan sopimus on lainvastainen, kun taas Yli-Viikarin puolustuksen mukaan asia on tulkinnanvarainen.

Puolustus on vedonnut siihen, että ylitarkastaja oli alisuoriutunut työtehtävästään jo kauan. Sopimuksella varmistettiin, että tämä jää eläkkeelle tiettynä ajankohtana.

– Tämä oli kokonaistaloudellisesti ja kokonaisuudessaan paljon parempi tilanne kuin se, että hän (virkamies) olisi ollut töissä. Muut olisivat katsoneet, kun hän ei tee töitä mutta nostaa täyttä palkkaa, Yli-Viikari sanoi käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mielestä alisuoriutumisella ei niinkään ole merkitystä asiassa.

– Alisuoriutumisen analysoinnilla ynnä muulla ei ole mitään merkitystä tämän asian kannalta, kyse on siitä, että sopimus on laiton, syyttäjä Mari Mattila sanoi loppulausunnossaan joulukuussa.

Syytteet nousivat myös lentopisteistä

Yli-Viikaria syytetään myös virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syyttäjän mukaan Yli-Viikari käytti virkamatkoiltaan kertyneitä Finnair plus -pisteitä yksityismatkojen ja -ostosten maksamiseen. Lentoja ostettiin pisteillä arviolta yli 5 000 euron arvosta, syyttäjä kertoi.

– Suurimman osan näistä ostetuista lentolipuista on käyttänyt joku muu hänen perheestään kuin hän (Yli-Viikari) itse. Ilmeisesti ihan perheen yksityismatkoihin näitä on käytetty, syyttäjä Mari Mattila sanoi.

Yli-Viikari kiistää syytteet. Yli-Viikarin puolustus painotti, että kyse on henkilökohtaisesta pistetilistä, jonka pisteet eivät kuulu työnantajalle.

Syyttäjän mukaan se, että virkamatkoista kertyneet pisteet olivat Yli-Viikarin henkilökohtaisella tilillä, ei tee niistä hänen henkilökohtaista varallisuuttaan.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta

Syyttäjä vaatii Yli-Viikarille ehdollista vankeusrangaistusta.

– Syyttäjä on arvioinut virkasopimuksen osalta, että se olisi vähintään kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja tämän pisteasian osalta kolme kuukautta, syyttäjä Mattila kertoi käräjäistunnon päätteeksi joulukuussa.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että Yli-Viikari tulee tuomita viralta pantavaksi pääjohtajan virasta, josta eduskunnan täysistunto jo irtisanoi hänet kesällä. Yli-Viikarin pääjohtajakausi päättyi joka tapauksessa vuodenvaihteessa, ja eduskunta valitsi joulukuussa valtiovarainministeriön budjettipäällikön Sami Yläoutisen VTV:n uudeksi pääjohtajaksi.

Syyttäjä vaatii Yli-Viikarin viraltapanoa myös VTV:n ylijohtajan virasta, jos tämä tuomitaan tahallisesta rikoksesta vankeuteen. Yli-Viikari jätti ylijohtajan viran vuonna 2016 tultuaan valituksi pääjohtajan paikalle. Hän on aiemmin sanonut medialle, että haluaisi palata tehtävään.

Uutissuomalainen kertoi viime vuoden lopulla, että VTV pidättää Yli-Viikarin ylijohtajan virasta. Viralta pidättäminen on voimassa, kunnes Yli-Viikaria koskeva rikosasia on ratkaistu. Jatkon kerrottiin riippuvan käräjäoikeuden ratkaisusta.

Jos Koiranen tuomitaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, vaatii syyttäjä hänelle viidestä seitsemään kuukautta ehdollista vankeutta ja viraltapanoa suoraan lain nojalla. Jos Koiranen tuomitaan lievemmästä kuin törkeästä tekonimikkeestä, ei viraltapanoa vaadita.

Molemmat valittaneet hallinto-oikeuteen

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi siirtynyt Koiranen pidätettiin viroistaan viime vuoden huhtikuussa rikosepäilyjen takia. Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin. Se katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana oli kokonaisuutena arvioiden romahtanut hänen toimintansa vuoksi.

Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Koiranen on valittanut virasta pidättämisestään.

VTV:n tehtävänä on tarkastaa muun muassa valtion viranomaisten, liikelaitosten ja rahastojen taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.