Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Neljä miestä tuomittiin käräjillä tapon yrityksestä liivijengien ampumistapauksessa, hovioikeus hylkäsi syytteet

Itä-Suomen hovioikeus kumosi perjantaina neljän miehen käräjäoikeudessa saamat tuomiot tapon yrityksistä liivijengien ampumistapauksessa. Kyse oli tapahtumista The Chosen Ones -jengin (TCO) kerhotilan luona Joensuun Raatekankaalla elokuussa 2020.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan Cannonballin (CMC) jäsenet tulivat jengiliiveihin pukeutuneina ja aseistautuneina TCO:n kerhotilalle. Oikeuden mukaan sisällä olleet neljä miestä tiesivät odottaa heitä aiemman ampumisen takia ja olivat varautuneet kohtaamiseen muun muassa aseilla.

Molempia osapuolia syytettiin asiassa murhan yrityksistä, mutta käräjäoikeus katsoi TCO:n kerhotiloissa olleiden syyllistyneen asiassa tapon yrityksiin ja cannonballilaisten vaaran aiheuttamiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi neljä miestä tapon yrityksestä neljän vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistuksiin.

Laukauksia kerhotiloista ja pihalla

Hovioikeuden mukaan TCO:n jäsenet olivat varautuneet siihen, että CMC:n jäsenet voivat tulla uudelleen heidän kerhotiloilleen, mutta kahden muun tapon yrityksestä käräjäoikeudessa tuomitun ei hovin mukaan näytetty osallistuneen varustautumiseen.

Hovioikeus katsoi näytetyksi, että kerhotilojen yläkerrasta ammuttiin haulikolla ja pistoolilla. Sen mukaan haulikoiden laukaukset eivät olisi kuitenkaan voineet osua CMC:n jäseniin eikä pistoolilla ampuneella voinut katsoa olleen tappamistarkoitusta. Hovioikeus katsoi, ettei asiassa voitu osoittaa, kuka tai ketkä nelikosta olivat aseita käyttäneet. Sen mukaan näyttämättä jäi myös, että miehet olisivat toimineet yhdessä.

Menettely ei täyttänyt hovioikeuden mukaan murhan, tapon tai törkeän pahoinpitelyn yrityksen tunnusmerkistöä. Hovioikeus hylkäsi kolmen miehen osalta kaikki syytteet. Toisen TCO:n jäsenen syyksi luettiin ampuma-aserikos.

Myös Cannonballin jäsenet ampuivat kerhotilan pihalla laukauksia. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että CMC:n kolmikko syyllistyi murhan yritysten sijaan vaaran aiheuttamiseen.