Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottorikelkkasafariyrityksen johtajan syyte kaatui jutussa, jossa turisti loukkaantui vakavasti kelkkaturmassa

Lapin käräjäoikeus hylkäsi maanantaina antamallaan tuomiolla moottorikelkkasafariyrityksen johtajan syytteen terveysrikoksesta jutussa, jossa turisti loukkaantui vakavasti moottorikelkkaturmassa.

Safariyrityksen johtajaa syytettiin terveysrikoksesta, koska syyttäjän mukaan hän oli laiminlyönyt huolehtia, että yrityksen myymästä kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle.

Turma tapahtui joulukuussa 2018, kun kokemattoman kuskin kuljettama moottorikelkka kaatui. Vakavasti loukkaantunut oli kelkassa matkustajana. Sekä kuski että matkustaja olivat ulkomaalaisia turisteja.

Tukes oli juuri ohjeistanut

Oikeuden mukaan kelkan ajajan ja matkustajan välillä oli suuri kokoero, matkustajan ollessa isokokoisempi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli antanut runsas kuukausi ennen turmaa Suomen kelkkatoimijoille suosituksia turvallisuuden kehittämiseksi. Yhtenä suosituksena oli, että kokemattomalle kuljettajalle ei lähtökohtaisesti suositella matkustajaa kyytiin, ja että jos kelkkaa käyttää kaksi asiakasta, heidän tulisi olla lähes samankokoisia. Suuren kokoeron kerrottiin voivan vaikuttaa suuresti kelkan ohjattavuuteen.

Tukes oli lähettänyt asiakirjan myös nyt kyseessä olevan safariyrityksen sähköpostiin. Kelkkayrityksen johtaja kertoi, että Tukesin sähköposti oli jäänyt huomiotta.

Johtajan mukaan suuresta painoerosta johtuvia ongelmia ei ollut aiemmin ollut eikä asiaan sen vuoksi kiinnitetty erikseen huomiota. Hän kuitenkin tiesi suuren kokoeron vaikuttavan kelkan ohjattavuuteen.

Todistajana toiminut opas kertoi, että turistien kanssa samaan seurueeseen kuulunut kolmas henkilö kertoi ajaneensa aiemmin moottorikelkalla. Oppaan mukaan seurueelle oli ehdotettu, että kokeneempi kuski ottaisi matkustajan kyytiin. Seurueelle ei kuitenkaan painotettu kokoeron vaikutusta kelkan ohjattavuuteen.

Turistit eivät saaneet tarvittavia tietoa

Oikeuden mukaan turistit eivät saaneet kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti tarvittavia tietoja, jotta olisivat voineet arvioida asiaan liittyvät vaarat. Yrityksessä ei oikeuden mukaan myöskään varmistuttu siitä, ettei kuluttajapalvelusta aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle.

Yrityksen johtajan olisi kuitenkin tullut syyllistyä asiassa törkeään huolimattomuuteen, jotta hänen syykseen voitaisiin lukea terveysrikos. Syyttäjän mukaan johtaja menetteli törkeän huolimattomasti jättäessään Tukesin suosituksen kokoerosta huomiotta.

Oikeus katsoi johtajan menetelleen asiassa huolimattomasti, muttei törkeän huolimattomasti. Oikeus totesi, että Tukesin suosituksen merkitys on lainsäädännöllisiä normeja olennaisesti vähäisempää. Syyte terveysrikoksesta hylättiin.

Lapin poliisin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun moottorikelkkaturmassa on selvitetty safariyrityksen vastuuta.